Neem eens een kijkje bij Molen de Valk

Door: Frans Wiersma - 17 september 2021

Het maakt niet uit van welke kant je de Lammermarkt op komt, Molen De Valk kan je niet ontgaan. Met zijn 29 meter is de molen één van de hoogste van Nederland. Op deze plek in de Sleutelstad staat al ruim 400 jaar een molen. De eerste werd in 1611 op het Valkenburger Bolwerk gebouwd en heette molen ‘De Valck’. De huidige molen staat er sinds 1743. Ooit stonden er nog 18 molens op de Leidse stadswallen, maar De Valk is de laatste originele molen die over is.

De Valk is een museum en het loont om een kijkje te nemen. Als je naar binnen gaat, is het net alsof je een stap terug doet in de tijd. Je staat dan in de enige bewaard gebleven stadsmolenaarswoning van Nederland. Dankzij het grotendeels originele interieur zie je hoe het leven was rond 1900. Oorspronkelijk waren het twee woningen, eentje voor de molenaar met zijn gezin en eentje voor de knecht. Later is het verbouwd tot één woning.

Als je via enkele smalle ladders door het museum loopt, stap dan ook even naar buiten op de stelling. De molenaar stond hierop om het weer in de gaten te houden en zonodig de wieken bij te draaien. Maar op 14 meter hoogte heb je ook een schitterend uitzicht over Leiden.

De Lammermarkt en het hart van Leiden gezien vanaf de omloop van Molen de Valk

foto’s Frans Wiersma