Singelpark
×

Singelparkwandeling met gids zondag 14 juli 14:00u


Op zondag 14 juli organiseren de Vrienden van het Singelpark een zomerwandeling door het langste stadspark van Nederland. De wandeling begint om 14:00 in de buurt van de Zijlpoort en eindigt rond 15:30u bij de molen De Valk.

De ervaren gids Ruud neemt je mee langs talloze bijzondere plekken in hetSingelpark. Wat je zoal kunt verwachten? Eerst natuurlijk verhalen over de Zijlpoorten de directe omgeving, zoals over het Boomsluitershuisje en de Wisenniabrug. “Wist u dat er al in het begin van de 19 e eeuw een militair zwembad was in de Herensingel, waar ook naturistisch kon worden gezwommen? Ik laat u de plek van dat zwembad zien”, aldus de gids

Tijdens de wandeling is er volop aandacht voor de historie en ontwikkeling van de stad en het Singelpark. Zo hoor je over de op de route liggende Leidse Broodfabriek (LBF) en de aanlegplaats van de voormalige geregelde trekschuit van Leiden naar Haarlem vv. Die heeft in de ruim 200 jaar van zijn bestaan naar schatting zo’n 15 miljoen reizigers vervoerd van en naar beide steden. Gids Ruud: “We gaan ook naar de plek waar ooit duizenden arme Leienaars werden begraven. In uw verbeelding ziet u het vuil, stof en zand opdwarrelen op de plaats waar ooit de vloerkleden uit de grote huizen van de rijken aan het Rapenburg door de dienstmeisjes werden uitgeklopt.”

Aan het eind van de wandeling zie je het bevrijdingsmonument, waar jaarlijks op 4 mei de kranslegging en de dodenherdenking plaatsvindt. Ten slotte maak je kennis met één van de oudste nog steeds als zodanig gebruikte kegelbanen van Nederland.

De kosten van deze wandeling bedragen €5 per persoon. Alle opbrengsten komen rechtstreeks ten goede aan de kas van de stichting Singelpark. Je kunt contant betalen bij de gids.

Belangstelling? Meld je aan via singelparkgids@gmail.com. Gelet op de te verwachten belangstelling voor deze wandeling is het verstandig om tijdig een plekje te reserveren.

Achtergrondinformatie over het Singelpark: www.singelpark.

Foto: Blekerspark en Zijlpoort