Singelpark Bakkie Trots ?


Ken je ‘t al? Bakkie Trots? En de Singelpark Bakkie Trots? Nee? Daar gaan we nu verandering in brengen 😉 Onlangs liepen we tegen dit prachtige initiatief aan van Iris Veentjer, een interieurarchitect uit Rotterdam. Ze vertelde dat ze graag een klein product wilde gaan ontwerpen met een maatschappelijke meerwaarde. En zo ontstond het idee om ambachtelijke keramiek te maken.

foto: Bakkie Trots

En niet zomaar keramiek. Nee, keramiek met een verhaal. Bakkie Trots startte met het oogsten van klei op plekken in Rotterdam waar de stad in ontwikkeling was. Iris vertelt: “Een plek waar je verbinding mee voelt, trots op bent of bijzonder is geweest voor de stadsontwikkeling”. Het product moest iets zijn om de plek en herinneringen vast te kunnen houden en te kunnen omarmen. Dat werd een koffie- of theekopje. Samen met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt worden nu bij een sociale werkplaats de Bakkies Trots gemaakt.

Maar Nederland heeft meer prachtige, bijzondere plekken dan alleen in Rotterdam. Bakkie Trots ging ook bij andere steden kijken en liep tegen het Singelparkbruggen-project aan. Het verbindende element die de bruggen beogen, sprak Iris meteen aan. Via Dura Vermeer is ze aan de klei gekomen.

Het verhaal achter Singelpark Bakkie
Naast dat je het Singelpark Bakkie goed kunt vasthouden, heeft het ontwerp ook een verdere betekenis. De plek waar de klei vandaan komt heeft een eigen imprint. Dit is een grafische vertaling van de grondlagen van de locatie die tijdens het graven tegengekomen zijn. De imprint is een weerspiegeling van ongeveer 7 meter. Hierin kan je dus zien dat de op locatie in Leiden eerst gemengde grond zat, gevolgd door een dun laagje zand, dan een dikke laag klei, dun laagje veen, zand, klei en weer veen.

foto: Bakkie Trots

De bakkies zijn gemaakt van de eerste (dikke) klei laag. Die zo’n 1,5 tot 2 meter diep ligt. Het oude centrum van Leiden ligt aan verschillende oude lopen van de Rijn, waardoor de omgeving vaak overstroomde. Rond het jaar 1000 is toen de Burcht gebouwd als een veilige plek ten tijde van een overstroming. De bakkies zijn gemaakt van klei die tussen de Oude en de Nieuwe Rijn en de Burcht werd afgezet toen deze nog wel eens overstroomde.

foto: Bakkie Trots

Zo vertellen de Singelpark Bakkies een verhaal over het heden, verleden en de toekomst. En kan de gebruiker zijn eigen verhaal, herinnering of gevoel vertellen met de bakkies van de specifieke locaties.

Een kleiberg-anekdote
Op het moment dat er een bouwlocatie is, moet de grond worden afgevoerd. En wordt het eerst tijdelijk in een depot opgeslagen. Hier lag ook de klei die Ilse van bouwer Dura Vermeer mee kon nemen. Een aanwezige sjofelrijder wees haar de juiste berg klei aan. Ilse klom op de berg om te bekijken of het allemaal dezelfde kwaliteit had, maar de klei was vrij nat. Hierdoor zakte ze tot aan de bovenkant van haar laarzen in de klei en stond ze vast. Het was een mega klus om er uit te komen, want hoe meer ze bewoog, hoe verder ze wegzakte. Gelukkig is ze er weer uitgekomen en wist ze meteen dat ze echt klei in haar handen had!

Waar te koop?
De bijzondere Singelpark Bakkies zijn online te koop op www.bakkietrots.nl. Je kunt hier ook terecht voor (de verhalen over) de andere Bakkies Trots.

Over Bakkie Trots

Bakkie Trots is een keramieklijn gemaakt van lokale klei. Een uniek project gestart door twee stoere Rotterdamse ontwerpers. Zij maken keramiek van klei die ze zélf op verschillende plekken uit de grond halen. Het resultaat is een exclusieve keramieklijn met kopjes die per locatie verschillend zijn. Samen vertellen deze kopjes een trots verhaal over verbinding.

Iedereen heeft wel een speciale plek waarmee hij zich verbonden voelt. Bakkie Trots maakt die verbinding