Plaatsing Loviumbrug


Het manoeuvreren van een megakraan naar een geschikte plek naast de Zijlpoort was de ouverture in de plaatsing van de laatste Singelparkbrug, de Loviumbrug. We noteren: 29 juni 2020. De Loviumbrug bestaat uit twee beweegbare delen. De passantenhaven en de binnenstad van Leiden moeten immers bereikbaar blijven voor schepen omvangrijker en hoger dan eenvoudige sloepen. Plaatsen van een tweedelige basculebrug is iets ingewikkelder dan bijvoorbeeld de werkzaamheden rond de Aeldisbrug bij het Arsenaal.

Vandaar dat aannemer Dura Vermeer bij voorbaat voor deze brug twee dagen had uitgetrokken. De kraan stond op de noordkant van de Haven, dus verwachtten we eigenlijk dat vandaag het noordelijke brugdeel zou worden geplaatst. Nee hoor: de machinist stuurde resoluut zijn vrachtje over het water naar de andere kant, bij het Ankerpark. Dat leverde voor de kleine menigte fotografen op die locatie mooie plaatjes op. Een select aantal Leidenaars en buurtbewoners keek belangstellend toe naar het voorzichtig op zijn plaats brengen van het brugdeel. Zelfs wethouder Ashley North wipte even langs om persoonlijk de plaatsing bij te wonen. Voor een persmomentje trok hij een hesje aan en mocht hij met een bouwhelm op even rondscharrelen op de werkplek.

Na het hijsen was het een hele klus om het brugdeel precies op z’n plaats te krijgen. Alles paste – volgens verwachting – perfect

‘s Middags kwam de grote verrassing: ook het zuidelijke brugdeel werd aangevoerd, in de takels genomen en op zijn  plaats gehesen. De plastic beschermlaag ging eraf en daar lag de complete brug aan het eind van de middag te pronken bij de Zijlpoort.

(foto’s Floris Wouterlood en Claudia Brown)