Monument Armenbolwerk onthuld


Op vrijdagmiddag 25 september, in de stromende regen, werd door de dochter van oud-wethouder Waal samen met burgemeester Lenferink in het Huigpark het doek weggetrokken dat het monument Armenbolwerk aan het oog onttrok. Hiermee was het monument, dat herinnert aan de ‘Begraafplaats der 6e klasse’ die op de plek was, feitelijk onthuld.

Hier het verslag van Sleutelstad >>
Hieke van Hoogdalem (DeVolle200) heeft een prachtige film gemaakt van de opening >>

Het kunstwerk is ontworpen door Jacqueline Ravelli en Krijn Tabbers (Vrienden van het Singelpark). Op het ‘Armenbolwerk’ werden alle Leidenaars begraven die geen geld hadden om een nette begraafplaats te bekostigen. Hier hebben in de loop der tijd ongeveer 50.000 Leidenaars een graf gevonden: kinderen en volwassenen, veelal overleden als gevolg van armoede, ziekten en tyfus- en cholera-epidemiëen.

“Het monument wordt een gedenkbank die kan dienen als ontmoetingsplek, zoals in het structuurplan dat in 2016 werd opgesteld was opgenomen. Een verwijzing naar het historische bolwerk, op de grens van de arme stad en het ommeland, en een verwijzing naar de vele anonieme doden die hier begraven, maar niet vergeten zijn.”

Het monument kon worden gerealiseerd met hulp van de Vrienden van het Singelpark en dankzij de financiële bijdragen van: Stichting Archiscienza, het WOZ Fonds, Fonds 1818 , de Van der Mandele Stichting, Stichting Carolusgulden en Stichting Het kleine Leidse woonhuis. Meer informatie over de geschiedenis van het bolwerk vindt u op de site van museum het Leids Wevershuis.

Zo zag het er vroeger uit: hutje-mutje 6e klas…. Ongeveer de helft van de bevolking van Leiden is hier begraven. Niet de rijkelui, die werden in een kerk begraven, niet de betere middenstand, die kwam o.a. terecht op de Begraafpaats Groenesteeg.

(foto’s Claudia Brown en Floris Wouterlood)