Jeroen telt


Het Singelpark kraakt en zucht onder de coronacrisis. Door de lockdown komen er veel meer wandelaars dan normaal (weet u nog wat ‘normaal’ is?), en ze passeren elkaar op anderhalve meter waardoor heel wat paden een stuk breder zijn geworden omdat het gras stuk wordt gelopen. Verder zijn in de media enthousiaste stukjes verschenen over ons unieke Singelpark, de bruggen zijn klaar, er wordt hard gewerkt door de gemeente, er is kunst te bewonderen, er zijn klim- en speeelobjecten en de Callinistics installatie vraagt om actie, en ga zo maar door.

Jeroen Maters – de bedenker van het idee ‘Singelpark’ en een van de oprichters van de Vrienden van het Singelpark schreef vandaag in zijn Facebook pagina:

Het is druk in het Singelpark! Ik schat dat er op dit moment dagelijks een kleine 2000 mensen het nieuwe rondje om de stad lopen.
De afgelopen drie weekeinden heb ik telkens een uurtje geturfd hoeveel mensen met een rondje Singelpark bezig waren. Eerst op een zonnige zaterdag van 13 tot 14 uur in het Blekerspark. Daar trokken 340 mensen voorbij. Toen op een eveneens zonnige zaterdag in het Plantsoen van 11.00 tot 12.00 uur: 285 mensen (en flink wat honden!). En vandaag op een grauwere middag van 15.00 tot 16.00 uur in de tuin van Museum Volkenkunde: 288 wandelaars. Dus in totaal zo’n 300 mensen per uur op een beetje courante uren.
Ongeveer evenveel mannen als vrouwen, het vaakst in koppel man-vrouw, maar ook veel koppels vrienden of vriendinnen. En toch ook wel aardig wat mensen solo, zo’n 30-40%. Geen grote groepen: Leiden blijkt zich uitstekend aan de coronaregels te houden! Vandaag viel het me op dat veel studenten met hun ouders op pad waren: waarschijnlijk om hun studiestad te showen.
Hardlopers kom je wel tegen aan de binnenzijde, maar de meesten pakken toch de buitenkant en kwamen niet langs mijn telplekken. Toch ook wel veel gezinnen, die er hele geanimeerde (puzzel)tochten van maken! De kabouters en de voliere in het Plantsoen, de warme choco bij o.a. de Hortus, de gekleurde diertjes als richtingwijzers, het Japanse bruggetje in het Blekerspark, de diverse speeltuinen: genoeg te beleven voor het jonge kroost.
Dan de Vraag der Vragen: loopt Leiden het rondje Singelpark linksom of rechtsom? Lange tijd liepen de linksom-lopers op kop, maar vandaag werden ze op het nippertje ingehaald door de rechtsom-lopers: 52% om 48%.
Welke leeftijden lopen het rondje? Het korte antwoord: het Singelpark is voor alle leeftijden.
  • Van 0 tot 10: 3%
  • Van 10 tot 20: 3%
  • Van 20 tot 30: 14%
  • Van 30 tot 40: 24%
  • Van 40 tot 50: 25%
  • Van 50 tot 60: 21%
  • Van 60 tot 70: 14%
  • 70+: 3%
We moeten zeker nog uitgebreider onderzoek gaan doen naar gebruik, waardering en effect van het Singelpark. Maar ik vond dit al interessant om te weten!

Je vindt de Facebook groep Singelpark Leiden van Jeroen Maters hier