Informatief Singelparkcafé 22 mei, thema ‘Biodiversiteit versterken in het Singelpark’


Nederland heeft nog 12% over van de oorspronkelijke biodiversiteit van zo’n 100 – 150 jaar geleden en verliest nog steeds. Maar wat is biodiversiteit? Wat is er belangrijk aan? En hoe kan je het behouden en bevorderen? Uit onderzoek blijkt dat slechts zo’n 15% van de bevolking een goed beeld heeft van wat biodiversiteit is. Ook bestuurders en ambtenaren blijken soms maar matig geïnformeerd. Dit maakt het voor mensen vaak moeilijk om te weten wat ze zouden kunnen doen om biodiversiteit te bevorderen.

In 2009 was de ambitie van het Leidse stadsbestuur: Leiden moet de biodiversiteitshoofdstad van Europa worden. De stad is de laatste jaren flink vergroend. Ontwerp en aanleg van het zes en een halve kilometer lange Singelpark is hier een goed voorbeeld van. Toch betekent dit nog niet dat daarmee ook de biodiversiteit in de stad zoveel is toegenomen. Om dit te bereiken is er nog heel wat meer te doen. En daarom gaan we graag met jou in gesprek!

Belangstelling? Hieronder vind je meer informatie over het volledige programma. De toegang is gratis, aanmelden is wel sterk aan te raden in verband met beperkte zitplaatsen. Dit kan via programmeringsingelpark@gmail.com. Na aanmelding ontvang je een bevestiging.

PROGRAMMA – ‘Biodiversiteit versterken in het Singelpark’

Zondagmiddag 22 mei 13.00- 14.45, inloop vanaf 12.30: Biodiversiteit versterken in het Singelpark

Locatie: Cultuurzaal Sijthoff, Doezastraat 1, Leiden – vanaf 12.30 uur staat er koffie/thee klaar. Na afloop is nog gelegenheid tot napraten,

Hoe zouden we het Singelpark en omgeving of zelfs de hele binnenstad biodiverser kunnen maken? Welke rol kunnen gemeente, SiB en bewoners spelen? Hoe zouden we dit kunnen organiseren?

Sprekers:

  • Roelant Jonker (stadsecoloog) – beleid en plannen van de gemeente Leiden ter vergroting van de biodiversiteit in parken en de stad.
  • Frank Kalshoven (groenontwerper gemeente Leiden) – ontwerpen en beheren van biodiverse parken.
  • Wouter Moerland (stadsecoloog) – natuurdatabase & Natuurmeetnet Leiden: trends in dieren en planten.

Forum, o.a:

  • Erik Olijerhoek – Coördinator Singelpark in Bedrijf (SiB)
  • Annemarie van Dam – kennis en educatie over bodemleven