Singelpark
×

Arsenaalplein: vernieuwd en vergroend


Wethouder Ashley North (Klimaat, Mobiliteit en Financiën) met voorzitter van het Singelpark Jeroen van Loon.

Het Arsenaalplein, onderdeel van het Singelpark, is in mei 2024 omgetoverd van een versteend plein naar een tijdelijke groene inrichting waarin spelen, ontmoeten en samen tuinieren centraal staat. De speeltoestellen die al op het plein stonden, zijn op dezelfde plek blijven staan. Wethouder Ashley North (Klimaat, Mobiliteit en Financiën) opende op 15 mei het vernieuwde plein. 

Samen met buurtbewoners en de Stichting Vrienden van het Singelpark is een plan ontwikkeld voor de inrichting van het Arsenaalplein. We kozen voor verrijdbare bakken omdat de inrichting tijdelijk is. Over drie jaar (in 2026) wordt de Humanities Campus van de Universiteit verbouwd en daarna wordt het gebied anders ingericht. De bakken krijgen dan ergens anders in de stad een goede plek.

De gemeente heeft samen met de Stichting Vrienden van het Singelpark en omwonenden gekozen voor het ontwerp van Bureau Stoep. Dit ontwerp is in samenwerking met DZB tot stand gekomen. Het bestaat uit vijftig zeshoekige bakken van drie verschillende hoogtes en kleuren. Onder tien bakken zitten wieltjes, deze kunnen handmatig door de gebruikers van het plein worden verplaatst. Aan zes bakken zit een bankje. De houten bankjes zijn gemaakt door de medewerkers van de Circulaire Houtwerkplaats. De bankjes zijn van Azobe hout gemaakt, geoogst uit de vervangen beschoeiingen uit Leiden. De bakken zijn 3D-geprint door het bedrijf HB3D en volledig gemaakt van gerecycled kunststof, onder andere afkomstig van Leids afval. De biodiversiteit op het plein krijgt een impuls door de verschillende soorten inheems groen, insectenhotels en nest- en schuilgelegenheid voor egels en andere kleine dieren. DZB heeft het planten van het groen en het plaatsen van de bakken voor hun rekening genomen. Het beheer van het Arsenaalplein wordt uitgevoerd door de vrijwilligers van de Stichting Vrienden van het Singelpark.