4 juni: Dag van de Plant


Op zaterdagmiddag 4 juni a.s. tussen 14:00 en 16:00 organiseren de Vrienden van het Singelpark de ‘Dag van de Plant‘. Deze dag is een van de 365 dagonderwerpen van Leiden 2022, City of Science.

Wandelroute
Wat valt er deze dag allemaal te doen? Je kunt een wandelroute door het Singelpark lopen langs 14 bijzondere bomen en planten. Bij elke boom of plant kun je een QR-code aanklikken, waarna een filmpje verschijnt met een interessant verhaal over deze specifieke boom of plant. Bijvoorbeeld: een plant met een bijzondere geschiedenis, een inheemse plant, een plant die (vroeger) gebruikt werd als voedsel of in de industrie, of een plant die een bewoner gewoon mooi vindt.

Filmpjes
Voor de filmpjes hebben de Vrienden van het Singelpark allerlei mensen benaderd die op de een of andere manier betrokken zijn bij het Singelpark. Zij zijn gevraagd hun favoriete plant te kiezen en daarover te vertellen. Denk aan: een bewoner die een tuin in het Singelpark heeft aangelegd, diverse vrijwilligers van de Vrienden van het Singelpark, het Zoete Land en Begraafplaats Groenesteeg, medewerkers van Hortus en Naturalis, en een ontwerper van een deel van het Singelpark.

Leuke dingen op de wandelroute
Naast de filmpje die via QR-codes op zaterdag 4 juni langs de wandelroute te zien zijn, is er op veel plekken ook iets extra’s te doen. Zo worden er verhalen verteld over de betreffende plant, wordt er thee geschonken van kruiden die groeien in het Singelpark, worden er zaadjes uitgedeeld, en met bewoners gezocht naar specifieke plant.

Daarnaast zijn er ook nog een aantal andere activiteiten. Op de Lammermarkt is tussen 13.00 en 16.00 uur alvast een voorproef te zien van Kade tot Zelfkant, een kunstproject van kunstenaars Sara Vrugt en Nina Mathijsen. Zij maken in hun mobiele atelier traditioneel Leids Saai (wollen stof) gekleurd met onder andere de kaardebol, de stof die de stad in de 17e eeuw grote rijkdom bracht. En jij mag meedoen! Ook de Meelfabriek ontsluit haar terrein en laat het plan zien van de tuin in aanleg, een ontwerp van Piet Oudolf.

foto: Rachel Lancashire

Kortom: het belooft een leuke, leerzame en feestelijke middag te worden. Kom gezellig langs, je bent van harte welkom