Singelpark
×

31 januari 2014: De Kweektuin: bron van groen en vrijwilligers


De Kweektuin: bron van groen en vrijwilligers

“Die dag werden we bedolven onder de stekjes na een oproep in de krant. Mensen brachten ze mee uit alle hoeken van Leiden en omstreken. En allemaal hadden ze een verhaal. Toen wist ik: de Kweektuin en het Singelpark leven.” Aan het woord is Conny Broeyer, de ‘moeder’ van de Kweektuin van het Singelpark.

Haar ogen glinsteren terwijl ze terugdenkt aan haar Kweektuin-hoogtepunt van 2013. Maar ook als ze vertelt over de leerlingen van verschillende scholen die projecten voor de Kweektuin oppakken, zoals het bouwen van een pergola, of het timmeren van nieuwe bakken voor de Kweektuin. Of als ze Theo en Leen aanwijst, die samen met haar de vaste kern van de Kweektuin vormen en zorgen dat er drie keer in de week geklust wordt, samen met de andere vrijwilligers. De Kweektuin is één van de plekken waar je echt ervaart dat het Singelpark langzaam maar zeker groeit en bloeit. Dat was ook een van de doelen van de Kweektuin. Conny: “Veel mensen stelden de vraag wanneer er iets te zien zou zijn van het Singelpark, wat ze zelf konden gaan doen. Het idee ontstond om alvast ergens mee te starten en na een gesprek met de gemeente kregen we een stuk grond bij het station toegewezen. Nadat Michelle de Roo een ontwerp had gemaakt voor de Kweektuin gemaakt konden we echt aan de slag.”

Bron van verhalen, groen en vrijwilligers

Inmiddels zijn we bijna een jaar verder en is het aantal bakken met bloemen, planten en bomen sterk gegroeid. Maar ook het aantal vrijwilligers. Tijdens een wandeling langs het Singelpark in wording blijkt dat Leidenaren op veel verschillende manieren een bijdrage leveren aan de Kweektuin: door een kweekvak te adopteren, bomen te doneren, te schoffelen, het wandelpad te onderhouden of door nieuwe groenprojecten op te starten. Conny: “We willen in de toekomst in overleg met de gemeente ook op andere plekken gaan starten. Maar dan echt ín het toekomstige Singelpark. Ik merk mensen die verbonden zijn aan de Kweektuin hier ook interesse in hebben en ben ervan overtuigd dat weer voldoende mensen de handen uit de mouwen gaan steken om ook die gebieden tot een succes te maken.” Toch is Conny nog altijd op zoek naar meer vrijwilligers. “Het is leuk en gezellig om samen aan de slag te zijn. Met hoe meer mensen we zijn, hoe meer werk we kunnen verzetten. Ik denk nog weleens terug aan het dieptepunt van afgelopen jaar. In de beginfase wilden we een deel bestraten en daar hadden we een enorme berg stenen voor gekregen. Die stenen moesten zo snel mogelijk worden gebruikt. Op een dag zou ik op vakantie gaan, maar die stenen zaten me dwars. Ik besloot ondanks de stromende regen toch nog maar een paar keer met de kruiwagen heen en weer te rijden om die berg stenen af te kalven. De moed zonk me werkelijk in de schoenen toen een agent me daar om mijn legitimatiebewijs vroeg!”

Conny en haar team kunnen altijd versterking gebruiken. Mensen die het leuk vinden om in de tuin te werken zijn van harte welkom tijdens de klusuren. Maar ook in de vorm van donaties kun je een bijdrage leveren: stekjes, planten, bomen – alles is welkom. Bij de beplanting van het Singelpark wordt steeds bekeken of er geschikte bomen en struiken in de Kweektuin staan.