Singelpark
×

25 januari 2012: Kunst en cultuur in het Singelpark


Kunst en cultuur in het Singelpark

Een grote groep kunstenaars, cultuurmakers maar ook andere inwoners dachten op 16 januari mee in de brainstormgroepen Kunst & Cultuur van Meta Knol, Herman Scholten en Thijs van Iersel. Dat leverde onder andere het Wisselpark op, follies, een database met verhalen van bewoners en schrijvers, en nog vele andere ideeën.

Akoestisch fantastische plek voor optredens
Ergens in het singelpark moet een plek komen waar de akoestiek fantastisch is. Dit kan een plek worden voor kleine muzikale optredens, lezingen of theater. Naast een plek waar geluid gemaakt mag worden willen we ook pleiten voor een plek waar het juist ontspannend stil is.

Daarnaast kunnen er op meerdere plekken paviljoens, prieeltjes en muziektenten verspreid door het park. Daarin kan de interactie met het water worden gezocht, verbindingen tussen natuur en cultuur gemaakt. De programmering kan in samenwerking met culturele instellingen en festivals plaatsvinden.

Het Wisselpark
Het is verleidelijk om het gehele park volledig vol te programmeren. Wij gaan echter voor een groot stuk park wat volledig vrij is te gebruiken. We hebben gekeken naar een succes casus, het Westergasfabriekterrein in Amsterdam. Hier is er naast alle clubs, restaurants en een bioscoop ook een heel groot grasveld. In de zomer wordt dit gebruikt om te barbecueën, sporten en van de zon te genieten.

Om dit idee een stapje verder te helpen zijn we op een wisselpark gekomen. Een deel van het singelpark wat vrij te gebruiken is door mensen uit de stad. Onder leiding van een klein bestuur kunnen kunstenaars hier exposeren, kan Jan met de pet zijn verjaardag vieren en kunnen jongeren er een voetbaltoernooi organiseren.

Persoonsgebonden routebordjes
Omdat het park in een rondje loopt. wordt het automatisch een route. Om dit idee te versterken willen we langs het gehele park paaltjes met daarop informatie. Denk aan informatie over wat er in het centrum te doen is die dag, of informatie over de wijk die aan de buitenzijde van de singel ligt. Een stapje verder kunnen deze paaltjes persoongebonden worden. Je logt in met je telefoon via bluetooth tijdens het joggen en je ziet of je sneller het rondje hebt gejogd dan gisteren.

Er zijn verschillende soorten routes mogelijk, die recht doen aan de spannende gelaagdheid van het park. Zoals een theatertour, kunst hotspots, monumentenroute, ambachtenroute, thematische openluchtbioscoop, schilderroute voor amateurkunstenaars, geurenroute. Hierbij wordt ook gedacht aan fietspaden, skatepaden, rollatorpaden, dus vrijliggende paden met verschillende snelheden (groene golf).

Het park is zelf een route, maar is ook het begin van een route naar het centrum of terug naar de wijken. Daarnaast is het ook elke dag weer een onderdeel van de route van een hoop Leidenaren. De indeling van het park moet dit gevoel versterken.

Follies
Door het gehele park komen follies te staan. Een folly staat op een plek bij een belangrijk gebouw of bij een ingang naar het centrum. De follies werken als bewegwijzering voor de rest van het park en verwijzen altijd door naar de volgende. Daarnaast zijn ze interactief en kan een bezoeker iets doen om meer informatie te krijgen over de plek waar ze staan. Denk aan folly bij de sterrenwacht, door te trappen op pedalen die erin verwerkt zitten wek je energie op en gaat er een bandje spelen met informatie over de sterrenwacht. Elke folly is een ?piece of art? en is op zichzelf al het bezoeken waard.

Verhalen van bewoners
Een idee dat veel stemmen kreeg is om een database opbouwen met verhalen op te bouwen van bewoners/schrijvers, die door het park te beluisteren zijn. Hieraan kunnen steeds nieuwe verhalen worden toegevoegd (audiotoer, website, wifi, app). Sowieso kwam in veel ideeën de interactie met bewoners terug. Om het park te integreren in Leiden is dit belangrijk. Door bewoners zelf deel te laten nemen ontstaat de cultuur vanzelf.

Uitzichten vanuit het park markeren met beeldende ervaringen
Hierbij sluit aan om kijkdozen in/van aanliggende panden te maken (ook onderwater) en om musea hun collectie ook buiten aan te bieden.

 Andere ideeën:
– Tijdelijke beelden door het park heen
– Rotzooiplekken voor kinderen
– Stadspicknick (internationaal / intercultureel, koppelen aan seizoenen en feestdagen, Japan, lentebloesem)
– ?Iets met water? (kades, variëteiten, licht (?s avonds), moeras)
– Bijzondere vermelding kreeg ?de invloed van streekcreativiteit?

En aandacht werd ook gevraagd voor een vernieuwd vergunningenstelsel voor straatmuzikanten (à la de metro?s van Parijs en Londen).