Singelpark
×

17 februari 2017: Bruggennamen naar de jury


2017_feb_17_bruggennamen_neer_juryVoor de aanleg van het Singelpark, het kilometerslange stadspark langs de singels, zijn vijf nieuwe wandelbruggen nodig. Die bruggen moeten natuurlijk een naam krijgen!

Op 21 december 2016 startte de Singelparkbruggen namenwedstrijd en kon je namen voorstellen voor de vijf nieuw te bouwen bruggen in het Singelpark. Er zijn vooraf enkele spelregels bekendgemaakt zodat de inzendingen konden voldoen aan de eisen van de straatnamencommissie. De periode voor het inzenden sloot 15 februari om middernacht. Inmiddels waren er al meer dan honderd inzendingen binnengekomen.

De wedstrijdorganisatie, bestaand uit Vrienden van het Singelpark en medewerkers van de gemeente, hebben een voorselectie gemaakt van de geanonimiseerde inzendingen op basis van de spelregels. Alle voorstellen die aan de voorwaarden voldoen zijn doorgestuurd naar de wedstrijdjury.

Er waren inzenders van één naam maar ook van meer dan twintig. In totaal zijn zo’n vijfhonderd voorstellen de eerste ronde gepasseerd. In de categorie ‘niet-toegestaan volgens de spelregels’ troffen we onder meer bestaande bruggennamen aan, namen van levende personen en van bedrijven, onuitspreekbare namen en verwarrende namen. De Rembrandtbrug bestaat bij voorbeeld echt maar dat is kennelijk bij veel mensen onbekend. Personen als Jochem Myjer, Rinny Kooi en Cor Smit leven allemaal nog. De naam NAP +12,3166 kon op bijval rekenen maar voldoet niet aan alle spelregels.

In de categorie ‘twijfelachtig’ zagen we veel brugnamen die erg leken op bestaande namen van poorten, wateren en straten. Als die ernaast liggen dan kan dat, maar een brug bij de Zijlpoort vernoemen naar de Morspoort leidt toch wel tot echte verwarring. Sommige namen waren complete volzinnen, erg lang en niet meer in te voeren in een navigatiesysteem.

Het aantal geldige, creatieve, fantasierijke en soms hilarische namen was echter verreweg in de meerderheid. De toelichtingen op de namen ontbraken soms, hoewel dat wel meetelde. Aan de andere kant waren er uitgebreide teksten tot zelfs youtube filmpjes aan toe. Door alleen al de onderbouwing te lezen leerde je veel nieuws over de stad.

En dan was er nog de vraag naar een serie of set samenhangende namen. Daar hebben mensen veel tijd ingestoken. De eerste drie verzinnen gaat meestal wel, maar dan wordt het moeilijker. Natuurlijk hadden veel sets iets met Leiden te maken: de geschiedenis, kunstenaars, burgemeesters, bekende Leidenaren, Leidens Ontzet, gebouwen en omliggende straten. Maar we kwamen ook natuurwaarden tegen zoals planten en dieren, gesteenten, chemische elementen en sterrenkunde. Steden die een band met Leiden hebben werden genoemd maar ook volledige fantasiethema’s zoals mythen en sagen, zowel bestaand als nieuw bedacht. De creativiteit is groot en de organisatie is blij dat mensen zich betrokken voelen bij het Singelpark.

Een korte blik op de resultaten doet vermoeden dat meer dan 75% de eerste drempel gehaald heeft. De ingezonden voorstellen zijn overgebracht naar de jury die de resultaten over een week bespreekt. De jury brengt een eindselectie over aan de straatnamencommissie. De straatnamencommissie doet een voorzet voor het college van B&W die het eindbesluit neemt. Vanaf dat moment is het besluit definitief en worden de winnaars bekendgemaakt. Kortom, wordt vervolgd.