De 21ste juni, de DAG van de MidzomerNACHT, is éxtra feestelijk dit jaar. Leiden viert dan het 10-jarig bestaan van het Stadslab, met een Midzomerdag, op tien plekken in het Singelpark. Maak het mee! ‘Een rondje Singelpark’, op vrijdag 21 juni, tussen 10 uur ’s ochtends en 10 uur ’s avonds. Reserveren & betalen voor het Taartenfestival (€ 10,00 p.p., 18/20 uur) kan HIER.

1. PLNT The Field | v.a. 10 uur

Energieke aftrap, workshop voor kinderen. Het Stationsgebied wil in 2025 ‘de duurzaamste kilometer van Nederland’ zijn. Hoe dat te bereiken? Kom naar ‘PLNT The Field’ (voorheen de Singelpark Kweektuin) en praat mee over de volgende stappen om dit doel te bereiken. Deze Midzomerdag zal ook de Dag van de Duurzaamste Kilometer zijn. Met een energieke activiteit, i.s.m. Leidse scholieren, schiet deze dag uit de startblokken. Om 15 uur ontvangen we kinderen om te praten over duurzaamheid.
Plaats: PLNT The Field, t.o. IBIS Hotel aan het Stationsplein
Tijd: 10-11 uur, kick-off met scholieren. 15-17 uur, workshop voor kinderen.
Aantal deelnemers: onbeperkt. Graag wel even aanmelden, via community@duurzaamstekilometer.nl
Organisatie: Coalitie Duurzaamste Kilometer van NL

2. Lammermarkt | v.a. 11 uur

Globale doelen, lokale actie. Geen armoede, goed onderwijs, duurzame energie. Het zijn drie van de zeventien doelen (‘global goals’) van de Verenigde Naties. Leiden doet volop mee om deze doelen te bereiken: in de eigen stad, én voor de hele wereld, met nieuwe kennis en creatieve oplossingen die hier ontstaan. Sluit je aan bij Leidse initiatieven, in een workshop over werelddoelen. Deze activiteit, op Cultuurplein Lammermarkt, maakt deel uit van het openingsfestival van Museum De Lakenhal, als opmaat naar een groot festival UN Live, in oktober 2020. Gelukscaravan. De hele dag staat op de Lammermarkt de Gelukscaravan van Marike van IJssel, voor een goed gesprek over levensgeluk.
Plaats: Lammermarkt, t.o. Museum De Lakenhal
Tijd: 11.00-12.30 uur
Aantal deelnemers: Onbeperkt. Aanmelden per mail via ideecafe@ideewinkel.nl
Organisatie: Museum De Lakenhal, Groene Idee Café, UN Live Festival Nederland

3. Nieuwe Energie | v.a. 12 uur

Een broodje inclusief. Participatiesamenleving, Participatiewet, burgerparticipatie. Grote woorden. In Leiden zeggen we liever: ‘In onze stad doet en telt iedereen mee!’ Hoe bereiken en betrekken we mensen die niet ‘vanzelf’ meedoen, bij (vrijwilligers-)werk en (andere) activiteiten in de stad, onder wie jongeren, nieuwkomers, ouderen en mensen die leven met een beperking? Een lunchgesprek.
Plaats: Nieuwe Energie, 3de Binnenvestgracht 23
Tijd: 12-14 uur Aantal deelnemers: max. 50. Aanmelden per mail via broodjeinclusief@gmail.com
Organisatie: Nieuwe Energie, Leidse Boontjes, Leidse Gesprekken, Platform SámenWerken Leiden

4. PLNT The Roof | v.a. 13 uur

Het jaar van het Dak. Bijna 15 procent van het Leidse grondoppervlakte bestaat uit daken. De meeste blijven onbenut, terwijl ze prima te gebruiken zijn voor recreëren, groenten telen, biodiversiteit bevorderen, water opvangen/vasthouden en duurzaam energie opwekken. Daarom is het jaar 2020 in Leiden uitgeroepen tot het ‘Jaar van het Dak’. Hoe gaan we dit aanpakken? Een brainstorm op een toepasselijke plek: de daktuin van innovatiecentrum PLNT.
Plaats: PLNT, Langegracht 70
Tijd: 13.00-14.30 uur
Aantal deelnemers: max. 50. Aanmelden per mail via contact@rapleiden.nl
Organisatie: RAP (Rijnlands Architectuur Platform), PLNT

5. Huigpark | v.a. 14 uur

Beweeg! Het ruime Huigpark is het park van sport en spel. Dit deel van het Singelpark is bij uitstek geschikt om in beweging te komen. Van bootcamp tot wandelen: de Vrienden van het Singelpark en hun partners laten graag zien wat er voor jong en oud te doen en te beleven is in het park. Iedereen kan meedoen en korte proeflessen volgen. Heb je vragen over het Singelpark? Kom langs en de Vrienden praten je bij. Om 16 uur onthullen we het kunstwerk in de fietstunnel tussen Huigpark en Langegracht.
Plaats: Huigpark
Tijd: 14-16 uur,

  • Voor 55 plussers organiseert Radius Welzijn om 14.15 uur een gratis proefles onder leiding van een professionele beweegdocent.
  • Ook om 14.15 begint een begeleide wandeling vanuit het Huigpark, aangeboden door Gezond Natuur Wandelen. Je loopt in rustig tempo een uurtje langs een groene route in de stad. 
  • Om 14.30 uur voetbalclinic voor kinderen onder begeleiding van de Ricardo van Rhijn Foundation.
  • Om 14.30 en 15.00 uur een gratis Bootcamp met een trainer van Newstyle Healthcenter
  • Je kunt een lekker drankje bij elkaar fietsen op de Smoothiefiets

Aantal deelnemers: Onbeperkt
Organisatie: Vrienden van het Singelpark, Leonardo College, Radius Welzijn, Gezond Natuur Wandelen, TK Challenge Foundation

6. De Meelfabriek | v.a. 10 uur

‘Oud Hollands Ambacht bij de Meelfabriek’ – De Meelfabriek en haar terrein in Leiden ademt letterlijk “ambacht”. Sinds april dit jaar is een begin daarvan weer te proeven en ervaren in het Poortgebouw. Ter gelegenheid van 10 jaar Stadslab Leiden & de Midzomerdag in het Singelpark hebben we een speciaal programma:

> Bij Atelier Kleurstof, tussen 10 en 17 uur:
+ Naaiworkshop t-shirt of broekje | 10:00 tot 12:30 & 13:00 tot 15:30 | leer de basics en maak een vrolijk t-shirt of broekje voor kids | €37,50 | max 8 deelnemers
+ Haakworkshop bloemenketting | elk heel uur | leer haken en maak een vrolijke slinger | €5,- | max 8 deelnemers
+ Zie onze website voor meer informatie en aanmelden: www.atelierkleurstof.nl/midzomerdag

> Lunchroom Het Slachthuis, tussen 10 en 21 uur:
+ Hollandse appeltaart met slagroom | hele dag | €3,-
+ Hollandse vegan lunch | 3 typische Hollandse sandwiches | hele dag | €8,-
+ Hollandse vegan maaltijd | 2 soorten stamppot met “worst” | 17.00 – 21.00 | €10,-
+ Reserveren garandeert je van een plekje | info@hetslachthuis.nl | op = op

> Bizon Bike Company, 14 en 16 uur:
+ Fiets, onder begeleiding, een rondje door het Singelpark op de mooie fietsen van Bizon (1 uur). Tijdens de route leer je iets over het Singelpark. Max. 10 deelnemers per tour. Aanmelden: info@BizonBikeCompany.nl

> De Meelfabriek, tussen 10 en 21 uur:
+ Informatie over de 2e fase van de bouw: wonen, werken, ontspannen en ontmoeten bij De Meelfabriek.

Plaats: Poortgebouw De Meelfabriek, Oosterkerkstraat 18
Tijd: Vanaf 10 uur

7. Plantsoen | v.a. 15 uur

Zo teken je Leidse striphelden. Jantje van Leiden, Cornelis Joppenszoon (van de hutspotketel), of de jonge Rembrandt? Wie wordt de volgende Leidse held in een stripverhaal? Kinderen en jongeren leren striptekenen in deze workshop, in de openlucht. Jonathan van Engelenhoven, striptekenaar van o.a. het stripboek De Ziel van Leiden, geeft les in het tekenen van de spannendste avonturen.
Plaats: Plantsoen (nabij Van Disselbrug)
Tijd: 15.00-16.30 uur  Aantal deelnemers:  max. 30. Aanmelden per mail via lexvandelden@gmail.com
Organisatie: Jonathan van Engelenhoven, Stadslab Leiden

8. Boisotkade | v.a. 17 uur

Van Stadsmuur tot Singelpark. Leiden krijgt ‘het langste park van Europa’ (6,3 kilometer), op de plek waar ooit stadswallen en stadsmuren stonden. Ariela Netiv, de directeur van Erfgoed Leiden e.o., toont beelden en vertelt verhalen uit de geschiedenis van deze Leidse ‘veste’. Jeroen Maters, een van de oprichters van Stadslab Leiden, vertelt hoe het idee is ontstaan voor de aanleg van een Singelpark rondom de oude binnenstad. Conny Broeyer, voorzitter van de Stichting Vrienden van het Singelpark, werpt de blik vooruit, en laat zien hoe het Singelpark de komende jaren meer en meer vorm krijgt.
Plaats: Erfgoed Leiden en Omstreken, Boisotkade 2A
Tijd: 17-18 uur
Aantal deelnemers: max. 40. Aanmelden per mail via info@singelpark.nl
Organisatie: Erfgoed Leiden en Omstreken, Vrienden van het Singelpark

9. Oude Sterrewacht | v.a. 18 uur

Taartenfestival! Zonder taart geen verjaarsfeest! Vanaf 18.00 uur ben je van harte welkom bij de Oude Sterrewacht, waar Hof van Sijthoff (Gemiva-SVG Groep) je ontvangt in een feestelijke sfeer, met een drankje en overheerlijke taarten! Er is volop keuze: van hartige taarten tot en met zoete, en allemaal vers bereid (met streekproducten), door Hof van Sijthoff, i.s.m. Het Warenhuis Horeca en leerlingen van Praktijkschool Het Waterland. Wel even vooraf reserveren! (& betalen: € 10 p.p., voor vier consumpties, bv. 2 stukken taarten + 2 drankjes, o.i.d.). Om 18.15 uur openen burgemeester Henri Lenferink en Stadsdichter Marianne van Velzen deze verjaarsmaaltijd. De eerste 100 (betalende) gasten op het feest krijgen om 20 uur gratis toegang tot de Midzomernacht in de Hortus.
Plaats: Oude Sterrewacht, Sterrenwachtlaan 11
Tijd: 18-20 uur
Tickets: € 10 p.p., Reserveren & betalen voor het Taartenfestival kan HIER.
Organisatie: Hof van Sijthoff (Gemiva-SVG Groep)

10. Hortus botanicus Leiden | v.a. 20 uur

Midzomernacht. Ieder jaar op 21 juni staat een feestelijke Midzomernacht op het programma van de Hortus botanicus Leiden. Stadslab en alle andere friends sluiten hierbij aan met enkele jubileum-onderdelen: In de Oranjerie, tussen 21 en 22 uur: Pecha Kucha Plus. Met presentaties van 20 x 20 seconden en 20 dia’s, o.a. van: De Stadsfotografen tonen een overzicht van hun werk in dit (bijna afgelopen) seizoen, dat tevens antropologisch onderzoek is. Awesome Leiden, dat zich inzet, net als het Stadslab, om  Leiden ‘mooier en creatiever te maken. Leidse Stijl, collectief van kunstenaars en sociale ondernemers, op weg naar een nieuwe missie. Op het Bolwerk in de Hortus, vanaf 22 uur: Afsluiting van de Midzomerdag met een optreden van de band The Stream.
Plaats: Hortus botanicus Leiden. Regulier Hortus-entree.
Entreeprijs: Regulier Hortus-tarief. (Eerste 100 deelnemers Taartenfestival: gratis.)
Tijd: vanaf 20 uur
Organisatie: Hortus botanicus Leiden, i.s.m. Stadslab Leiden

 

De Midzomerdag in het Singelpark is het jubileumproject van Stadslab Leiden. Met medewerking van o.a.:
Coalitie ‘Duurzaamste Kilometer van Nederland’
Groene Idee Café
Museum De Lakenhal
UN Live Nederland
Vereniging Cultuurplein Lammermarkt
Nieuwe Energie
Leidse Boontjes
Leidse Gesprekken
Platform Sámen Werken Leiden
PLNT (Innovatiecentrum)
RAP (Rijnlands Architectuur Platform)
Stichting Stadsfotograaf Leiden
Stadstijgers Leonardo College
Radius Welzijn
Gezond Natuur Wandelen
TK Challenge Foundation
Ondernemers in het Poortgebouw van De Meelfabriek
Striptekenaar Jonathan van Engelenhoven
Erfgoed Leiden en Omstreken
De Oude Sterrewacht / Universiteit Leiden
Hof van Sijthoff/ Gemiva-SVG Groep
Kringloopwinkel Het Warenhuis
Stichting Leidse Stijl
Stadsdichter Marianne van Velzen
Hortus botanicus Leiden
Muziekschool BplusC
Pecha Kucha Leiden
Awesome Leiden
Band The Stream o.l.v. Jan Stroomer
Gemeente Leiden
Fonds 1818