Singelpark
×
Singelpark in Bedrijf (SiB)

Singelpark in Bedrijf (SiB)


Het Singelpark is grotendeels tussen 2013 en 2023 aangelegd. Er zijn bruggen gebouwd die verschillende parkdelen met elkaar verbinden. Ook zijn er extra perken ontworpen zodat ieder parkdeel een eigen sfeer heeft gekregen. Het onderhoud van het park gebeurt op basis van “participatief beheer”. Om dit goed te organiseren is het Singelpark in Bedrijf (SiB) opgezet. Onder de vlag van het SiB zorgt een aantal coördinatoren dat de ongeveer 100 vrijwilligers daadwerkelijk aan de slag kunnen. Leidenaren en anderen leveren op deze manier een bijdrage aan het beheer van de perken in de parkdelen. De vrijwilligers voelen zich zo ook mede verantwoordelijk voor het prachtige park en de directe leefomgeving.

Onder het door SiB uitgevoerde beheer vallen:

  • Onderhoud van de perken (vaste planten, heesters, bollen en éénjarigen) in de parkdelen
  • Aanleg en onderhoud van aangrenzende buurttuinen, beplante boomspiegels, fruitbomen,  gevelbegroeiing en de tuin in en rond de kunstwerken
  • Verwijderen van zwerfafval

De coördinatoren en vrijwilligers hebben zich daarnaast in de afgelopen jaren steeds meer ontwikkeld tot vraagbaak en als gastheer/-vrouw voor bezoekers van het park.

Korte historie

In 2017 is SiB gestart met publiek beheer van het Huigpark en het Energiepark. Voor die tijd was ervaring opgedaan met beheer van de kweektuin bij station Leiden CS (vanaf 2013) en met de uitvoering van het project Huigpark (vanaf 2015). Na de verhuizing van de kweektuin naar museum Volkenkunde kwamen ook enkele perken van Volkenkunde onder het beheer van het SiB. Sinds  2019 nam het SiB ook het beheer van park de Put, Energiepark, Rembrandtpark, Boisotkade, Paterstraatje, 3e Binnenvestgracht, Marepoortkade en de Zijlpoort op zich. In 2020 volgden de plantenbakken op de Lammermarkt en afgelopen jaar de parkdelen van de Lammermarkt,  het Blekerspark, Ankerpark en Ambachtsplein. Tot slot volgde in  2023 nog het Lakenpark.

Mede op grond van de positieve resultaten in deze gemeentelijke parkdelen hebben ook andere organisaties ervoor gekozen hun groen door SiB te laten onderhouden zoals PLNT (2018, geveltuinen), Erfgoed Leiden en Omstreken (2018, Pilgrimtuin) en Volkenkunde (2019, diverse tuinen).

Tot slot: iedere eerste zaterdag van de maand nemen soms wel 20  vrijwilligers deel aan de zogenaamde  ‘priksafari’ waarbij het zwerfvuil langs en soms in de singels en het  Singelpark verwijderd wordt.

Het is goed om te weten dat de gemeente Leiden jaarlijks een overeenkomst met het bestuur van de stichting Vrienden van het Singelpark afsluit om het onderhoud van de perken te zekeren. In deze overeenkomst zijn niet alleen de perken vastgelegd die het SiB onderhoudt maar ook de  randvoorwaarden en afspraken over het niveau van het onderhoud. Bestuursleden van de Stichting en een van de coördinatoren hebben daarnaast door het jaar heen met enige regelmaat overleg met de gemeente. Ook het werk aan de parkdelen van PLNT aan de Langegracht en de Pilgrimtuin van Erfgoed Leiden e.o. gebeurt op basis van overeenkomsten

Organisatie van de werkzaamheden

De parkdelen zijn verdeeld over een aantal  coördinatoren. De werkzaamheden variëren per seizoen en bestaan onder andere uit: bollen en planten in de grond zetten, planten en struiken snoeien, water geven, uitgebloeide bloemen en stelen verwijderen, stekken nemen, kanten steken,  onkruid (‘concurrerende plantjes’) en zwerfvuil verwijderen.

Gemiddeld 50-60 van de 100 aangemelde  vrijwilligers zijn wekelijks actief bij een of meer parkdelen. Niet alleen inwoners van Leiden en omgeving die in de buurt of wat verder van het Singelpark wonen melden zich als vrijwilliger. Ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt participeren in de pool van vrijwilligers. Het samenwerken in het park is vaak ook een basis voor onderlinge uitwisseling van (levens) ervaringen. De coördinator van het parkdeel zorgt voor gereedschap, handschoenen en instructie om veilig te kunnen werken, en niet onbelangrijk, voor koffie/thee en een versnapering!

In een appgroep wordt het weekprogramma met alle vrijwilligers gedeeld. Zij zijn vrij om te kiezen waar en wanneer ze aan de slag willen. Sommige vrijwilligers werken in één parkdeel, bijvoorbeeld omdat ze daar in de buurt wonen. Anderen komen op een bepaald dagdeel, en werken in verschillende parken.

Er zijn activiteiten op alle weekdagen behalve op zondag, soms ’s ochtends, soms ’s middags en soms beide. De werktijden zijn in de regel  van 10.00 – 12.00 en 13.30 -15.30 uur. De priksafari is altijd op de eerste zaterdag van de maand tussen 11.00 en 13.00 uur.

Vrijwilligers en coördinatoren herken je aan blauwe T-shirts en groene truien met het Singelparklogo. Het vaandel staat tijdens de werkzaamheden altijd uit bij de werkplek.

Kom eens langs  voor een praatje en laat je besmetten met het Singelpark-virus! Je hoeft echt geen “groene vingers” te hebben om mee te doen. Sterker nog, die groene vingers krijg je…!

SiB kan altijd nieuwe vrijwilligers gebruiken! Help mee aan het mooiste, langste en spannendste park van Nederland, voor en door Leidenaren. Voor meer informatie of aanmeldingen: meedoen@singelpark.nl.