Water in Leiden

Door: Ab Hoogland - 29 november 2018

Ik stapte voorzichtig in de boot van de Leidse Rederij voor een middagje Vuilvissen in het water van Leiden.

Samen met Leen, wat vrienden van het Singelpark en Gemiva gingen we niet op voorntjes of karpers vissen maar op zoek naar plastic bekertjes en andere garbage in de Singels. Onze fishing gear bestond uit uitschuifbare visnetjes en knijpstokken – heet dat zo? -.

Het Leidse water is schoon maar er wordt nog altijd veel zwerfafval in de Singels gegooid. Het is gelukkig niet zo’n beerput als in de 19e eeuw. Toen werden veel grachten gedempt wegens de stank en het oprukkende verkeer. Volgens de overlevering werd het water aan het Rapenburg ternauwernood behouden. Tenminste dat begreep ik van burgemeester Lenferink in de Marekerk tijdens het symposium ‘Water in Leiden’. Hij, wethouder Leewis van Duurzaamheid, mobiliteit en Openbare Ruimte en directeur Hoogheemraadschap van Rijnland, Jeroen Haan waren aanwezig om de hedendaagse klimaat uitdagingen – piekbuien, droogte en hitte – te bespreken.

‘Klimaat discrimineert’ leerde ik van Jeroen Haan. Niet alleen de armere delen in de wereld, maar ook de arme wijken in Leiden Zuid-West hebben door wateroverlast en hitte het eerste last van ons in snel tempo veranderde klimaat. Volledig bestrate tuinen en te weinig groen zijn hier debet aan. Wethouder Leewis heeft blauw (water) en groen hoog op haar agenda staan om climate change het hoofd te bieden. Dit terwijl Rutte het probleem voor zich uitschuift en moron Trump het bestempeld als fake news.

Mede hierom staat het blauwgroene Singelpark hoog op de Leidse agenda. Het park draagt onder andere zijn steentje bij aan de verkoeling en bestrijding van wateroverlast in de stad.

Water is tenslotte de levensader van Leiden.

Een waterhoentje – kan ook een meerkoetje zijn geweest hoor – weet net onze boot te ontwijken door op het laatste moment weg te springen. Even verderop vist Fleur van Gemiva vakkundig een Cola-flesje op uit de Zijlsingel. De plastic soup oogst in onze Singels was bescheiden. Wel had ik bijna een paar jonge gele eendjes – in oktober?! – in mijn schepnetje. Gelukkig wist Moeder eend dit met veel gekwaak te voorkomen.

Laten we voor de kleine eendjes hopen op een zachte herfst en winter. Voor mij persoonlijk mag het deze winter hard gaan vriezen zodat we het water in Leiden op een sportieve manier kunnen gebruiken.