Strafbankje

Door: - 02 december 2019

‘Ze zitten wel lekker, hè die nieuwe bankjes’, zegt Marja tegen haar vriendin Saskia. Saskia is een belegen Leidse met een Suikerspinkapsel, Marja een bescheiden Zoetermeerse met een minder weelderig kapsel. Marja komt twee keer per week met bus 400 uit Zoetermeer. Vaak gaan ze shoppen, maar ze proberen – lukt lang niet altijd – iedere week een rondje Singelpark te lopen. Nu rusten ze even uit op de kersverse bankjes aan de Rijnsburgersingel op het rondje Singelpark. ‘Hier stond vroeger toch een molen’, zegt Marja vervolgens verbaasd.
De bankjes zijn net nieuw geplaatst door de gemeente. ‘Inderdaad lekkere bankjes, alleen jammer dat ze verkeerd om zijn geplaatst’, zegt Saskia droogjes. Ze staan met de rugleuning naar het water toe. De twee hartsvriendinnen kijken naar het drukke verkeer en naar de huizen aan de Rijnsburgersingel. Ook mooi..met die kleurrijke geveltuintjes, maar het zicht op het water en Molen de Valk is toch fijner. De onderaannemer van de gemeente heeft de bankjes doodleuk, zonder nadenken, verkeerd geplaatst. De onderaannemer is er duidelijk èèn van niet denken maar doen.
Het verhaal wordt echter nog gekker. Bij navraag bij de gemeente blijkt dat zij bankjes zonder rugleuning hadden besteld. Waarom mag Joost weten. Bankjes met een rugleuning zitten toch veel comfortabeler? Zeker na een Singelparkrondje van bijna 7 km. Mogelijk – al trek ik dat in twijfel gezien het warrige beleid – heeft de gemeente een vooruitziende blik gehad. Immers bankjes zonder rugleuning staan per definitie goed. De gemeente Leiden doet zijn uiterste best, maar enige fine-tuning zou op zijn plaats zijn. De gemeente gaat de onvolkomenheid van de leverancier ‘oplossen’. Uit angst voor represailles heb ik de dwaling van de gemeente om bij ontvangst de bankjes op rugleuning te checken maar even buiten beschouwing gelaten.
De goede bankjes – die zonder rugleuning – worden alsnog geleverd en geplaatst. Geplaatst naast de ‘verkeerde’ bankjes wel te verstaan die dus doodleuk blijven staan. Volkomen logisch..

Anoniem ingezonden brief