Op mijn dagelijkse zwerftocht door het Singelpark liep ik tussen de bomen in herfstkleuren tegen een wachttoren met vleeskleurige stekels aan. De vaste bewoonster ‘Moeder met kind’ door Jan Wolkers moest ook even wennen, zei ze.
In het Plantsoen staat sinds enkele weken een wachttoren in het kader van een kunstproject in het Singelpark. Vijf – de zesde is in transit – kunstprojecten staan her en der verspreid in het Singelpark.
Kunst is altijd voer voor discussie, laat staan in openbare ruimte. Kunst in het museum zoek je bewust op, maar kunst in openbare ruimte loop je tegenaan of je nu wilt of niet. Je kunt er niet om heen en wie betaalt dat eigenlijk? Het thema van de kunstproject, bepaald door de projectgroep Kunst in Singelpark (KIS), is grenzen en vrijheid met als titel ‘Welkom in Leiden!?’;
https://www.singelpark.nl/nieuws/achtergrond-kunst-in-het-singelpark/.
Kunst laat je verwonderen, verbazen, lachen, nadenken en lokt – ook niet altijd positieve – reacties uit. Bij deze expositie ‘Welkom in Leiden’ is dat niet anders. Een wachttoren in een park, lijkend op een exemplaar die ooit in Oost-Berlijn stond, roept vragen op. Maar zet ook aan tot nadenken. Vrijheid is immers in veel landen nog steeds niet vanzelfsprekend. Daarbij is het door de coronapandemie een surrealistische tijd waar alles anders is en onze vrijheid wordt ingeperkt. Maar nu elkaar loslaten betekent straks dichter bij elkaar.
Maak eens een lekkere herfstwandeling en verruim je blik met één van de ruimtelijke kunstobjecten; bedenk hoe jij als individu omgaat met de ‘Cage’ structuur van de samenleving. Ga eens spelen in de gele ‘Tussentuin’ waar de poorten altijd open staan. Gravity kunstenaars hebben het beeld al omarmd als deel van de stad. Ontdek je eigen grens – en die van anderen – bij ‘Human Boundaries’ – de wachttoren. Bevrijd jezelf bij ruimtelijk kunstobject ‘Border remover’ en verwelkom de ‘Man on a pole’. Stay safe.
Ab+