‘Onze’ Rembrandt

Door: Ab Hoogland - 12 juli 2019

In 2019 is het 350 jaar geleden dat Neerlands grootste schilder stierf. Geboorte- of sterfjaar van Rembrandt, er is altijd wel tijd voor een feestje. Zo ook tijdens de Leidse Rembrandt Dagen op 13 en 14 juli (https://leidserembrandtdagen.nl/). Het Pieterskwartier wordt omgetoverd naar de 17e eeuw.
Leiden is de geboortestad van Rembrandt van Rijn (1606). Toen Rembrandt een beetje kon schetsen vertrok hij naar Amsterdam (1631). Zijn grootste werken o.a. de Nachtwacht heeft hij in zijn Amsterdamse periode gemaakt.
Toch voelt het – als Leidenaar – dat Amsterdam met ‘onze’ Rembrandt aan de haal is gegaan. De city marketing in A’dam heeft – ondanks het weghalen van de letters IAMSTERDAM – zijn werk beter gedaan dan Leiden. Niet zo gek als je naar het monsterlijke – over smaak valt niet te twisten – papier maché-achtige standbeeld kijkt van de jonge Rembrandt op het Rembrandtplein in het Singelpark. Het mislukte kunstobject is gemaakt door de beroemde Duitse kunstenaar Stephan Balkenhol.
Het pleit overigens ook niet voor Leiden dat men al eeuwen op zoek is naar de exacte geboorteplek in Leiden van de grootste Hollandse meester. Geboren in de Weddesteeg, maar waar exact? Nobody knows. Misschien moeten we concurrent Jan Lievens – ook geboren in Leiden en misschien wel net zo’n goede schilder – maar wat meer omarmen. Of is het juist een zege voor Leiden gezien het overtoerisme in Amsterdam?
Leiden heeft Rembrandt – en Lievens – uit het oog verloren. Tijdens de Leidse Rembrandt Dagen laat Leiden zien dat de grootste schilder aller tijden een Leidenaar is. In het Pieterskwartier kan men zich even wanen in de 17e eeuw. Inclusief executies op het Gerecht pleintje. Eerste kandidaat is kunstenaar Stephan Balkenhol. Het aanwezige volk kan hem nog wel ter plekke gratie verlenen.

Ab+