Ontgroening

Door: Ab Hoogland - 23 augustus 2019

Je struikelde mid Augustus over de studenten in Leiden. De traditionele introductieweek, EL CID, voor nieuwe studenten was in volle gang. Allemaal op zoek naar een leuke studie, studentenvereniging, een te dure kamer en een stamkroeg waar je lekker kan zuipen. Nog nooit werden zoveel deelnemers aan de EL CID lid van een studentenvereniging. De jaarlijkse aanwas van studenten houdt de stad jong en levendig.
In het Singelpark was het ook een komen en gaan van studenten. Op zoek naar een plekje in de schaduw of gewoon om je roes uit te slapen. Maar de studenten maakten niet alleen Leiden onveilig, er waren ook studenten die hielpen met ontgroenen – onkruid weliswaar – van het Singelpark. Hartverwarmend na de vele grensoverschrijdende berichten van ontgroeningen bij studentenverenigingen. Na eerst wat grindpaden in het Plantsoen groenvrij te hebben gemaakt, staken de sociaal bewogen studenten van studentenvereniging Quintus hun handen uit de mouwen in de Pelgrimstuin aan de Boisotkade. Het was aan Leen en Nelleke om de studenten in toom te houden. De Pelgrimstuin aan de mooiste kade van Leiden is prachtig geworden. De Pilgrim Fathers zouden trots zijn geweest, op de Singelpark vrijwilligers en de studenten van Quintus.


De moestuin met mais, bonen, pompoen en tabak groeit als kool in de Hollandse zomer. Deze gewassen verbouwden de Pelgrims samen met de indianen in Plymouth, Massachusetts, US. Daar waren de Pelgrims – by accident – terecht gekomen op zoek naar geluk, na Engeland en Nederland, in de nieuwe wereld. Ook de keukenkruidentuin en de medicijnentuin – inclusief wat geestverruimende plantjes ingebracht door studenten – liggen er mooi bij.

De Pelgrimstuin is nu al helemaal klaar voor het Pelgrims jaar 2020. Obama – hoog op de gastenlijst – kan niet wachten.

Ab+