Huub telt ook

Door: redactie Singelpark - 19 februari 2021

Huub Hendrix is een van de 5 procent ouder-dan-70-jarigen die Jeroen Maters tussen de 2000 dagelijkse wandelaars van het Singelpark telde. Huub is IVN-natuurgids en vogelaar. Op zijn regelmatige rondje let hij op alles wat groeit, bloeit, fladdert en zwemt. En Huub telt. Hier is zijn verslag:

Het viel me begin januari al op dat de meerkoeten vaak met zijn twee├źn rondhingen op plekken waar ze vorig jaar gebroed hadden. Om te volgen hoe dat verder gaat en wie er nog meer in de singels broedt, heb ik op een kaartje ingetekend waar welke watervogels zich op 26 januari ophielden.

De stukken waar je niet langs de singels loopt -en nu de Hortus is gesloten is dat zeker anderhalve kilometer- zijn buiten beschouwing gelaten. Verder zal ik ongetwijfeld vogels gemist hebben omdat ik mijn rondje in minder dan anderhalf uur aflegde.

Een paar dingen vielen op. De meeste meerkoeten, ik telde er 27, zijn gepaard. Ze zwemmen dicht bij elkaar en meestal op zijn minst 200 meter van een volgend stel. Een uitzondering is een groep van 8 meerkoeten die nog gezellig samen grazen bij het Calisthenics Park. Ook de futen zijn duidelijk in kroelstemming en maken elkaar het hof. Ze concurreren met meerkoeten over geschikte plaatsen om een nest te bouwen. De singels hebben maar weinig van die plekken. Het Hoogheemraadschap van Rijnland wil de singels zo schoon en kaal mogelijk houden omdat ze een rol spelen bij het beheer van de waterstand in Leiden.

Waar die schaarste aan nestgelegenheid toe leidt kunt u zien op dit filmpje dat ik maakte tegenover het verzetsmonument bij molen de Valk.

Ik ben van plan via kaartjes, filmpjes en wat commentaar te volgen hoe het dit jaar gaat lopen met het liefdesleven en de voortplanting langs de drukke paden van het Singelpark en zal daarvan regelmatig verslag doen.