Het Singelpark in crisistijd

Door: Ab Hoogland - 17 april 2020

Het is nog nooit zo druk geweest in het Singelpark. ‘Never waste a good crisis’, zei Winston Churchill ooit vlak na de WO II. Het is lente weliswaar, maar de drukte is natuurlijk vooral vanwege de maatregelen vanwege het coronavirus. De coronacrisis heeft duidelijk gemaakt dat de hele wereld met elkaar in verbinding staat. Verbinden is mooi, maar de globalisering is doorgeschoten met alle gevolgen van dien. Veel landen zitten in een zogenaamde lockdown om het virus in te dammen. Kwetsbare mensen, horeca, luchtvaart, onderwijs en cultuursector worden keihard geraakt.
Ook mensen in Leiden zitten thuis en mogen alleen in de buurt een ommetje maken. Dat doen ze onder andere massaal in het Singelpark. Eindelijk de aandacht die dit mooie en unieke stadspark verdient zou ik haast zeggen.
Bij mijn dagelijkse wandeling bij de Sterrenwacht hoor ik het vrolijke gezang van de merel die de corona discussie van de vele wandelaars en joggers overstemt. Of was het toch de spotlijster die het gezang van de merel imiteert? In het water zie ik een smoorverliefd futenpaar elkaar het hof maken. Hun verenkraag staat van de opwinding rechtop. De natuur in het Singelpark trekt zich – gelukkig – niets aan van het coronavirus en staat vol in bloei. De bloemenzee aan de vernieuwde Maresingel, de tulpen bij park Molen de Put en de narcissen in het riante Huigpark vieren de lente. Zij geven het Leidse park- en het leven – kleur in deze ongekend donkere tijden. Bij al dat natuurschoon zou je niet zeggen dat de wereld in brand staat. Toch is het zo. Het grillige coronavirus is uitermate besmettelijk, maakt veel slachtoffers en ontwricht de samenleving in hoge mate. Met zijn allen worden we het virus de baas in het nieuwe normaal, de anderhalve meter-samenleving. Dit vergt veel creativiteit en een lange adem. Tegelijkertijd ook een kans om de duurzaamheidsagenda eens vorm te geven. ‘Hou vol!’, is het devies van onze premier. Gelukkig brengt het Singelpark troost in deze verwarrende en verdrietige tijden. Ondanks alles, geniet – met mate en op afstand – van de ontluikende lente in het Singelpark.

Ab+