De Social Bank

Door: Ab Hoogland - 06 juli 2019

De Serious Request bank die in de oude Kweektuin van het Singelpark stond heeft een nieuw thuis gevonden. De kunstzinnige bank van kunstenaars Tanya en Marieke staat nu bij petit restaurant de Valk, vlakbij Molen de Valk.
De mozaïekbank met duizenden spiegeltjes op het terras van de Valk blinkt in de zon. Soms word ik verblind door de zon die reflecteert in de vele kleine spiegeltjes in de bank. Of is het toch de schoonheid van de bank die mij verblind? De Leidse Singels en andere karakteristieke Leidse gebouwen zijn kunstzinnig verwerkt in de loodzware bank.


Ik had de ‘Social Bank’ graag in mijn eigen tuin – niet zo heel ver van het Singelpark hoor – een plekje gegeven, maar eigenaar Bas Regeer van de Valk was me voor. Echt comfortabel is de hardstenen bank overigens niet. Het is verre van een loungebank. Maar met een paar matching kussens zit hij denk ik prima. Mijn vrouw moet ik dan nog wel overtuigen, wat normaal al lastig genoeg is. Ik hoef gelukkig niet te denken hoe ik de loodzware bank in mijn tuin krijg.
Gelukkig is de nieuwe eigenaar Bas in zijn nopjes met de nieuwe bank. Zelfs zo in zijn nopjes dat hij partner wordt van het Singelpark. Of was het omkoping? Een officieel onderzoek is inmiddels opgestart.
De omgeving van petit restaurant de Valk is opgeleukt sinds de upgrade van het cultuurplein en Molen de Valk. Bas, zelf rasechte Leidenaar vindt het ook mooi geworden en plukt daar ook de vruchten van. Met de komst van de Leidse discobank kan dat alleen maar nog beter worden. Het Social Sofa principe wat buurtbewoners dichter bij elkaar moet brengen krijgt steeds meer navolging. Alleen nog even deminder sociale meeuwen opvoeden – zij hadden het voorzien op mijn koekje bij de koffie.

Ab+