Code Blauw

Door: Ab Hoogland - 08 maart 2019

Het regende cats and dogs toen Ik op de fiets arriveerde bij PLNT. Ik was kletsnat. De grond heeft het water hard nodig troostte ik mijzelf. Het klimaat is hot, in vele opzichten. Droger, extremer, warmer, natter. Jong en oud op de aarde krijgt met klimaatverandering te maken en wij zijn de laatste generatie om er wat aan te doen. Maar je gedrag aanpassen is nog niet zo makkelijk.

 

Singelpark partner PLNT is een community in een pand aan de Langegracht in Leiden waar uiteenlopende makers de wereld van morgen creëren. Thrillseeker dat ik ben –  not – was ik bij de opening van de escaperoom Code Blauw. In het kader van de Sustainable Business Battle in samenwerking met het Hoogheemraadschap Rijnland hebben studenten van de universiteit en Hogeschool Leiden de escaperoom bedacht om meer klimaat awareness bij jongeren te kweken. Demonstreren op het Malieveld is OKÉ, maar echt iets bijdragen is beter. Ook wil men het klimaat bevrijden van klimaatcritici – wake up Trump! – om de aarde door te geven aan onze kinderen.

In de escaperoom – een blauwe opgeviste zeecontainer – hebben de bezoekers twintig minuten de tijd om een waterramp te voorkomen. De container moest nog wel even op het dak worden gezet van PLNT aan het Singelpark. Een ‘kraantje’ klaarde uiteindelijk de zware klus. De rest van het dak wordt wel groen is mij beloofd. Het dak wordt een  biodiverse experimentele speeltuin waar natuur, mens en techniek harmonieus met elkaar samen gaan.

De geboorte van Code Blauw is ook een publiciteitsstunt van dijkgraaf Rogier van der Sande om stemmen te ronselen tijdens de aankomende waterschapsverkiezingen. Waterschapsverkiezingen zijn niet echt sexy voor de jeugd. Code Blauw kan hen misschien bewegen om toch naar de stembus te gaan. Mocht je het niet zo hebben op escaperooms dan is de prachtige view over Leiden op het duurzame dak alleen al een reden om PLNT te bezoeken.

Ab+