CanalCups

Door: Ab Hoogland - 02 februari 2019

Ik ontmoette de CanalCups biologen aan een keukentafel in een flat in de Merenwijk. Ik rook de Thaise curry die lekker stond te pruttelen. Bioloog Liselotte is inmiddels afgestudeerd in onder andere citizen-science, terwijl dierenexpert, fotograaf, kunstenaar maar bovenal Krullenbol Auke-Florian zich ook met andere leuke projecten vermaakt. Door hun studie in Leiden zijn ze betrokken geraakt bij de stad Leiden. Het blauw, maar ook het groen in de stad heeft hun aandacht.

De favoriete plek van Liselotte in het Singelpark is de oude Sterrewacht terwijl Auke kiest voor de over het water hangende bejaarde Ginkgo – Japanse notenboom – in de Hortus. Of toch voor de heilige grond van de mystieke begraafplaats Groenesteeg? Hier ligt immers zijn held en tevens eerste directeur van Naturalis Temminck begraven.
Hun stad Leiden blijkt echter kwetsbaar bij feesten. Na het grootste Leidse feestje, het Leids ontzet, hebben de drie Leidse Biologiestudenten het CanalCups project opgestart. Geweldig dat ‘we’ in 1574 de Spanjaarden de stad uitgejaagd hebben, maar het feest heeft ook een grote keerzijde. De hoeveelheid plastic bekers wat in de gracht beland is misdadig. Na een kanotocht – met dank aan adviseur Stadsgrachten Aaf Verkade – waren de biologen shocked van de vele plastic ‘cups’ in de ‘canals’. Bij het duiken op Curaçao werd Auke al eerder geconfronteerd met de plastic soup.
Om zijn ongenoegen te uiten schreven Liselotte en Auke een vlammend opiniestuk over het vele plastic in de Singels in studentenblad de Mare. Het bleef echter stil. De gemeente gaf vreemd genoeg geen gehoor. Pas toen de CanalCups één voor één treffend op de foto en op Instagram werden geplaatst werd de gemeente Leiden – onder druk van de publieke opinie – pas wakker. De kunstzinnige expositie in de Old School in Leiden deed de rest. De ‘canals’ en dus ook het water van het Singelpark moeten worden verlost van het ‘feestelijk’ plastic vuil. De bevlogen biologen willen met hun expositie burgers meer bewust maken van het plastic probleem in Leiden en in de wereld.
Festival Werfpop in Leiden gebruikt al herbruikbare plastic bekers met statiegeld. De grote feesten zoals het Leids Ontzet zijn nu aan de beurt.  Gent doet het al jaren met veel succes, Amsterdam is al overstag, Leiden kan niet achterblijven.
De CanalCups expositie is wederom geopend van 8 tot 10 februari in de Old School in Leiden waar U ook kaarten met afbeeldingen van de gevonden CanalCups aan degemeente kunt versturen . Ga ook zeker bij de potvis boven kijken! Na de expositie kunt U bij bakkerij Better Bagels de kaarten ook  versturen om de Leidse Groen Links wethouder Ivonne Delft over de streep te trekken. Met dank aan CanalCups is inmiddels een ruime meerderheid van de gemeenteraad voor de invoering van statiegeld op hard plastic bierglazen bij festivals zoals Leids Ontzet. Nu alleen nog even regelen…