Able Singelpark

Door: Ab Hoogland - 18 maart 2019

Het Singelpark in Leiden krijgt langzaam meer vorm en kleur. De parkbogen die door de jongens van staal uit Streefkerk zijn geplaatst geven het park rondom het historische centrum van Leiden meer smoel. Tevens is op meerdere plekken het Singelpark door middel van aanplant vergroend. Afgelopen maand zijn er ruim 2500 planten in de verschillende parkdelen gepoot. Meer en meer bewoners aan het Singelpark hebben gekozen voor een geveltuintje. Daarnaast genieten steeds meer Leidenaars van een wandeling in het zes kilometer lange stadspark. Zeker nu de krokussen spontaan uit de grond schieten en het park extra kleur geven. Ook meer buitenlandse toeristen find their way in ‘ons’ Singelpark.

Maar – hoewel het Singelpark nog lang niet af is – kun je eigenlijk rollend door het park? Hoe rolstoelvriendelijk is het Singelpark? Dat bekeken Nelleke en ik met Able Amsterdam celebrity Josephine Rees – Nederlands-Engelse millennial – uit Amsterdam en mevrouw Samson uit Leiden, beiden in een rolstoel. Moeder en zus vergezelden Josephine op haar trip naar Leiden.

Josephine neemt, na een verkeersongeval in Cambodja, Amsterdam regelmatig met succes de maat op rolstoelvriendelijkheid. Winkels, restaurants, publieke gebouwen, toeristische attracties en other venues moeten eraan geloven. Amsterdam kan best wat meer rekening houden met rolstoelers. Kleine ingrepen maken al een wereld van verschil. We zullen niet vragen om de Magere Brug in Amsterdam of de Puntbrug in Leiden aan te passen, maar een iets lager liggend stoepje is eenvoudig te realiseren en zorgt voor meer onafhankelijkheid bij rolstoelers. Het Singelpark staat wat rolstoelvriendelijkheid betreft ook voor wat uitdagingen. Met windkracht 6 liepen we via de Jan van Houtkade richting de Sterrewacht/Hortus, over de Puntbrug bij Molen de Put richting museum Volkenkunde. Josephine noemde een aantal knelpunten in een overwegend positieve review. Of werd ze verblind door de schoonheid van Leiden?

Brede stoepen, niet te steile wandelpaden, verlaagde-aflopende stoepen bij een wegovergang, trottoir vrijhouden van swapfietsen, infoborden op juiste hoogte en het plaatsen van (omleiding) rolstoelroute-bordjes zijn een paar van haar praktische tips. Wij gaan met deze aanbevelingen aan de slag met de gemeente om jong en oud, mobiel en immobiel, groot en klein te laten genieten van de unieke groene ring rondom de stad. Josephine beloofde nog een keer terug te komen met minder stormachtig weer. Hopelijk kunnen we dan zeggen dat het Singelpark – net als het weer – een stuk vriendelijker is geworden.

Ab+