Over belevenissen in het Singelpark zou je vaak een verhaaltje willen schrijven: een blog! Op deze pagina komen met enige regelmaat verhalen van bezoekers, passanten, vrienden, bestuurders, belanghebbenden en omwonenden. Geniet mee!

 

Water in Leiden  door Ab Hoogland – 24 oktober 2018

Ik stapte voorzichtig in de boot van de Leidse Rederij voor een middagje Vuilvissen in het water van Leiden.

Samen met Leen, wat vrienden van het Singelpark en Gemiva gingen we niet op voorntjes of karpers vissen maar op zoek naar plastic bekertjes en andere garbage in de Singels. Onze fishing gear bestond uit uitschuifbare visnetjes en knijpstokken – heet dat zo? -.

Het Leidse water is schoon maar er wordt nog altijd veel zwerfafval in de Singels gegooid. Het is gelukkig niet zo’n beerput als in de 19e eeuw. Toen werden veel grachten gedempt wegens de stank en het oprukkende verkeer. Volgens de overlevering werd het water aan het Rapenburg ternauwernood behouden. Tenminste dat begreep ik van burgemeester Lenferink in de Marekerk tijdens het symposium ‘Water in Leiden’. Hij, wethouder Leewis van Duurzaamheid, mobiliteit en Openbare Ruimte en directeur Hoogheemraadschap van Rijnland, Jeroen Haan waren aanwezig om de hedendaagse klimaat uitdagingen – piekbuien, droogte en hitte – te bespreken.

‘Klimaat discrimineert’ leerde ik van Jeroen Haan. Niet alleen de armere delen in de wereld, maar ook de arme wijken in Leiden Zuid-West hebben door wateroverlast en hitte het eerste last van ons in snel tempo veranderde klimaat. Volledig bestrate tuinen en te weinig groen zijn hier debet aan. Wethouder Leewis heeft blauw (water) en groen hoog op haar agenda staan om climate change het hoofd te bieden. Dit terwijl Rutte het probleem voor zich uitschuift en moron Trump het bestempeld als fake news.

Mede hierom staat het blauwgroene Singelpark hoog op de Leidse agenda. Het park draagt onder andere zijn steentje bij aan de verkoeling en bestrijding van wateroverlast in de stad.

Water is tenslotte de levensader van Leiden.

Een waterhoentje – kan ook een meerkoetje zijn geweest hoor – weet net onze boot te ontwijken door op het laatste moment weg te springen. Even verderop vist Fleur van Gemiva vakkundig een Cola-flesje op uit de Zijlsingel. De plastic soup oogst in onze Singels was bescheiden. Wel had ik bijna een paar jonge gele eendjes – in oktober?! – in mijn schepnetje. Gelukkig wist Moeder eend dit met veel gekwaak te voorkomen.

Laten we voor de kleine eendjes hopen op een zachte herfst en winter. Voor mij persoonlijk mag het deze winter hard gaan vriezen zodat we het water in Leiden op een sportieve manier kunnen gebruiken.

 

Groene make-over – door Ab Hoogland – 27 mei 2018

Een groenere planeet begint – als zoveel dingen – bij jezelf. Afgelopen zaterdag konden bewoners aan de Witte Singel die hun gevel aan het Singelpark hebben zich inschrijven voor een voorgeveltuin make-over. Deze keer geen gelifte oogleden of een massive botox behandeling om de onvermijdelijke aftakeling tegen te gaan maar een metamorfose voor de voorgevel. Van je huis wel te verstaan.
De voorgevel kon worden voorzien van een zogenaamd geveltuintje. Het Singelparkvoorgeveltuin make-over team onder leiding van Leen Ooms toverde in 15 minuten je kale stenen voorgevel om in een idyllisch voortuintje waar iedere Leidenaar plezier van heeft. De vijftien gepimpte tuintjes geven de straat en het Singelpark extra kleur.

Even verderop aan het Singelpark is het open dag in stadstuinderij ‘Het Zoete Land’ in samenwerking met ‘Fête de la Nature’. In de stadstuinderij kun je alles leren over gezonde, duurzame en lokale teelt. Geen gemodificeerde groente uit de supermarkt, maar zo uit de stadstuin bij je om de hoek. Ik genoot op de zonovergoten dag van de mini-Parade inclusief overheerlijke Franse crepes met Nutella en banaan, frisse natuurdrankjes en live muziek.

Onder de bezielende leiding van o.a. Jessica kun je delen in de verse wekelijkse oogst van bloemen en groente. verbouwen. Voor de onwetende stadsmensen; de appetijtelijke Franse crepes groeien helaas niet uit de grond bij Het Zoete Land (www.hetzoeteland.nl)

Free Green office ComCom door Ab Hoogland – 9 mei 2018

Afgelopen maandag werd ons nieuwe ComCom office in het plantsoen feestelijk geopend. Vanuit Levendaal, voor de brug richting stadstuinderij ‘Het Zoete Land’ naar links, tegen de klok in langs de fontein en dan de eerste picknickbank links. De jongelui hadden we vriendelijk doch dringend verzocht ons nieuwe groene onderkomen te verlaten gezien het algemeen Leids belang.

De nieuwe ruimte was open, groen en inspirerend. De vele ongevraagde zonnende gasten, wandelaars en joggers in het Plantsoen zorgden voor verrassende ideeën en nieuwe inzichten voor het Singelpark. Ieder lid van de commissie Communicatie (ComCom) had zich uitgesloofd om wat lekkers mee te nemen om bij het ondergaande zonnetje in het Singelpark van te genieten. We genoten van de heerlijke plek en van de Turkse pide met Houmous als primi piatti. Daarna als secundi piatti de home-made noodles van Alice. Jammie. De koude Rosé en de verschillende 0.0 biertjes van Claudia zorgden voor de nodige verkoeling op de zomerse dag ook al was het pas begin mei. Het toetje bestond uit een frisse Meloen-Munt salade van Marieke of gele M&M, op de valreep door scheidend lid Marlies buit gemaakt bij de Hoogvliet.
Op de agenda stonden onder andere de Singelparkpoort bij museum Volkenkunde, meeting met de gemeente omtrent communicatie, Singelbier, Rabobank donatie activiteiten en de soap rond gepland kunstproject in het Singelpark.
Ook Singelparkbeheerder Leen kwam even spontaan – fietsend?! – langs om ons te feliciteren met onze nieuwe duurzame vergaderruimte. En passant vertelde hij over het volle programma op de zomerdag 9 juni in het Huigpark. Komt allen. Reserveer nu uw eigen free green office in Singelpark via www.singelpark.nl.

 

Wandeling Singelpark – door Ab Hoogland – 20 maart 2018

Het terrein rond Molen de Valk had een enorme make-over gehad. Het park lag er groener bij dan ooit en er was een hypermoderne parkeergarage uit de grond gestampt. De georkestreerde Singelpark wandeltocht onder leiding van de enthousiaste stadsgids Annette begon bij de Molen uit 1743. Mocht je de wandeltocht zelf willen doen volg dan de kleurrijke metalen afbeeldingen – van onder andere dieren – die de hele Singelroute kenmerken.

We hoorden van Annette dat de student Paul van Vliet – cabaretier van beroep – nog in de Molen gewoond had en bij prinses Beatrix een blauwtje gelopen had. We liepen via het Kiekjes monument – de vele wegwerkers ontwijkend – richting het museum Volkenkunde. Koning Willem I had een plek gecreëerd waar attributen uit de hele wereld werden getoond. Via de tuin van museum Volkenkunde kwamen we bij de Morspoort, èèn van de twee overgebleven stadspoorten. Leiden had in zijn glorietijd in totaal acht stadspoorten. Via Molen de Put en over het witte Rembrandt bruggetje arriveerden we bij de grootste bouwkundige dwaling in de Nederlandse geschiedenis – het slopen van het geboortehuis van Neerlands grootste schilder Rembrandt van Rijn. Gelukkig was het statige pand van de Kweekschool voor de Zeevaart wel bewaard gebleven. We spraken onze verontwaardiging uit en liepen via de Rembrandtplaats het Noordeinde over, onder de Boerhaavepoort door, richting de Hortus Botanicus. We passeerden onderweg ‘Billenburch’ – middeleeuwse rosse buurt van Leiden. Deze is nog te herkennen aan het ene roze grachtenpand aan de Groenhazengracht. De vele soldaten kazernes zijn later vervangen door sociale woningbouw. In de Hortus – uit de kluiten gegroeide universiteitstuin aan het Rapenburg- omringden wij ons met het weelderige groen uit de hele wereld. Op de Boisotkade kwam een einde aan onze deelwandeling van het Singelpark. Moe van alle indrukken lieten we ons het nieuwe Singelbier goed smaken op het terras van café Babbels aan de Witte Singel.

Loopt U volgende keer gezellig mee in de rijke historie van Leiden?

Witte Singel met Sterrewacht vanaf de Vreewijkbrug

 

Leiden dat zijn wij door Ab Hoogland – 14 maart 2018

Buma trok zijn groene stropdas nog maar eens recht voor de batterij camera’s die opgesteld stonden op het stadhuisplein in Leiden. Hij had het pluche in Den Haag voor even verlaten om zijn lokale collega’s op de Leidse markt een hart onder de riem te steken. De vraag is altijd of de lokale politici van de gevestigde partijen blij zijn met het bezoek van hun landelijke politieke leiders tijdens ‘hun’ gemeenteraadsverkiezingen. Ik gaf Buma een stevige hand en riep hem toe; ‘vergeet het Singelpark niet hè’ en gaf hem een knipoog. Hij keek me aan of hij water zag branden. Hij wist niets of weinig wat er in Leiden speelt. De aanwezige lokale CDA lijsttrekker Joost Bleijie wist wel beter. Lokale politici weten wat er hun gemeente speelt en luisteren doorgaans wel naar hun burgers. Dat geldt zeker voor lokale partijen die de laatste jaren veruit de meeste stemmen trekken bij de gemeenteraadsverkiezingen. Mensen willen in ieder geval het gevoel hebben dat zij eigenaarschap hebben over hun buurt. Burgers nemen niet voor niets de laatste jaren ook steeds meer zelf het initiatief.

Het Singelpark is in alle Leidse verkiezingsprogramma’s in goede handen. Het mooie groene burgerinitiatief staat goed op de kaart om ook de komende jaren – financiële – steun te krijgen van de lokale bestuurders. Naast Leefbaarheid, betaalbare woningen staan Duurzaamheid en Groen hoog op de Leidse agenda.

Het Singelpark is het speerpunt van een groen Leiden. Singelpark, dat ben jij. STEM 21 MAART.

 

Samen is leuker door Ab Hoogland – 25 februari 2018

‘Samen is leuker’, riep Rinus tijdens het basketbal.

Rinus van Haaster is Combifunctionaris – ingewikkeld woord voor sportbegeleider gesubsidieerd door de gemeente. Zijn specialiteit is basketbal. Hij heeft twee teams van uiteenlopend pluimage gevormd op het basketbalveldje in het Huigpark.

Ik maakte een driepunter – een goed basketbalnetje is geen overbodige luxe – en gaf een high five aan Mo, mijn kleine fanatieke teamgenoot.
Iedere woensdag neemt de jonge enthousiaste Rinus de aanwezige jeugd onder zijn vleugels. Ik speelde een partijtje mee. Soms wordt het spel stilgelegd om een gewond waterhoentje te redden van zijn gemene soortgenoten. Bij het uitbrengen van een scheldwoord krijgt een ieder
doodleuk tien push-ups als penalty.

Het zonnetje scheen. Het Huigpark, waar de winterklokjes al opkomen, ligt er mooi bij. Mede door Leen Ooms. De geboren Leidenaar beheert het park met veel plezier en liefde voor zijn Leiden. Ik ontmoet hem met zwarte handen – van de klei van het andere park, het Energiepark. Ook in Park de Put en een groenstrook op de Boisotkade steekt hij de handen uit de mouwen.

Nu de gemeente meer en meer zijn groen uitbesteedt – massa is kassa – nemen de Vrienden van het Singelpark, aangevoerd door Leen, de groene handschoen op. ‘Samen is leuker’ is ook het mantra van Leen. Hij betrekt mensen van Gemiva bij het Singelpark die extra zorg en begeleiding nodig hebben. Daarnaast motiveert hij mensen uit de buurt om mee te helpen als vrijwilliger aan het onderhoud van de groene zones van het Singelpark. Of dat nu de leerlingen van basisschool Woutertje van Leyden aan het Huigpark zijn of de benedenbuurman met groene vingers op de Noorderstraat is maakt niet uit. Leen verbindt deze mensen. Zijn coach en project kwaliteiten komen hierbij uitstekend van pas. Nu de gemeente zich terugtrekt is dit mobiliseren van vrijwilligers van levensbelang voor het Singelpark. Zo ook op 9 juni. Dan organiseert Leen een Zomerdag met uiteenlopende activiteiten in het Huigpark. Samen is leuker.

Leen Ooms in actie