Singelpark
×

Vrienden presenteren zichzelf op Open Monumentendag


In het weekend van 8 en 9 september 2018 zijn meer dan vierduizend prachtige monumenten in heel Nederland gratis toegankelijk voor iedereen. In Leiden is een van deze gebouwen het gerestaureerde PJ Vethgebouw aan de Hortus Botanicus (Nonnensteeg 1-3)

De Vrienden van het Singelpark verzorgen een presentatie bij onderdoorgang naar de Hortus. Vanaf deze plek wordt onder begeleiding van een gids een rondgang gemaakt door het publieke gedeelte van het PJ Vethgebouw, en meteen aansluitend volgt een stadswandeling langs parels van bet Singelpark. Deze wandelingen starten om 11:00, 12:00, 13:00 en 14:00.

Let op: om mee te kunnen doen met de rondgang door het PJ Vethgebouw met aansluitend de wandeling, dient u vantevoren een kaartje te halen op het Stadhuis. Zonder kaartje is er helaas geen plek in de begeleide groep!

Over het PJ Vethgebouw

In 2017 nam de faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit Leiden intrek in het P.J. Vethgebouw aan de Hortus Botanicus. Tussen 1904 en 1914 werd het statige complex gebouwd door architect Jacob van Lokhorst in de vorm van twee aansluitende gebouwen voor de afdeling Plantkunde: een voor onderzoek en een voor onderwijs. Jarenlang stonden deze gebouwen bekend als het Botanisch Laboratorium en het Rijksherbarium. Menig biologiestudent beleefde zijn of haar eerste college op de houten banken van de statige grote collegezaal in ‘Botanie’. Aan de buitenkant is nog te zien dat de vloerniveaus tussen de gebouwen ooit ongelijk waren en dat het PJ Vethgebouw dus in feite uit twee compartimenten bestaat. Het gebouw is een gemeentelijk monument.
Een aardig detail is dat het gebouw speciaal is ontworpen met onderwijszalen met hoge ramen aan de Hortuszijde zodat gebruikers van microscopen geen last hadden van fel zonlicht.
De afgelopen decennia huisde de Letterenfaculteit in het pand. Pieter Johannes Veth, hoogleraar in de land- en volkenkunde van Nederlands-Indië, was een vooraanstaand lid van deze faculteit en naar hem is het pand vernoemd.

Architecten Diederik de Jonge en Ernst Hoek hebben de twee oorspronkelijke gebouwen samengevoegd met een heldere structuur door een van de trappenhuizen opnieuw op te bouwen en door twee vloerdelen te verwijderen. Enkele van de oorspronkelijke kleuren zijn teruggehaald. Met name de grote collegezaal en de bibliotheek zijn in oude luister hersteld. Een onderdoorgang maakt de nieuwe entree ook vanaf de Nonnensteeg bereikbaar en is onderdeel van de Singelparkroute.
Wist-u-dat… … de onderdoorgang een geluidskunstwerk bevat? ‘Fluisterende wind’ van kunstenaar Edwin van der Heide brengt een steeds wisselende geluidscompositie van subtiele klanken.

website Openmonumentendagenleiden.nl