Singelpark
×

SingelBier


JW Fukkink is de bevlogen eigenaar van de Leidsche Bierbrouwerij. Hij komt oorspronkelijk uit Sassenheim, maar sinds zijn studie Informatica in Leiden heeft de provinciestad zijn hart gestolen. JW zet een eeuwenoude traditie in Leiden, het brouwen van bier, voort. De Apothekersdijk bijvoorbeeld kende vroeger diverse bierbrouwerijen. Sinds vijftien jaar brouwt JW bier in de Merenwijk waar hij ook woonachtig is. Begonnen als amateur-brouwer en inmiddels ruim twee jaar actief als fulltime brouwer. Zijn baan in de IT gaf hij op voor zijn liefde voor het brouwen van bier. De fine-tuning tussen de mout, hop, water en temperatuur maken het brouwen van lokale speciaalbieren zoals bijvoorbeeld Aaipiejee en Boisot iedere keer weer een uitdaging.

We ontmoeten hem in zijn nieuwe onderkomen aan de Flevoweg 6B in Leiden waar hij zijn passie voor bier verder vorm kan geven. Zijn enthousiasme doet vermoeden dat er geen bloed door zijn aderen stroomt maar bier. De hele familie Fukkink heeft met de verhuizing van de Flevoweg 35a naar no.6B meegeholpen. Zijn vader geeft bouwtechnisch advies terwijl zijn twee zonen de scheidingswandjes op de eerste etage plaatsen. Een bar mag natuurlijk niet ontbreken en ziet binnenkort het levenslicht. De verhuizing geeft hem de ruimte om zijn liefde voor lokaal gebrouwen bier in bredere zin uit dragen door middel van het brouwen van 10 tot 15 biersoorten per jaar, geven van workshops, promotie lokale bieren, plaatsen van stagiaires, organiseren van proeverijen, smaak-experimenten en deelnemen aan bierfestivals. Daarnaast laat hij via sponsoring zijn sociale betrokkenheid bij de stad Leiden zien. Check www.leidschbier.nl voor meer info.

JW wilde al langer zijn eeuwenoude vestingstad Leiden eren met een bijzonder speciaalbier. De rijke historie van de stad heeft JW altijd aangesproken. Vandaar ook dat veel van zijn bier-etiketten historische afbeeldingen laten zien. Vanaf zijn studietijd zit Leiden in zijn DNA. De stilte van het Katoenpark met even verderop de mystieke begraafplaats Groenesteeg behoren tot JW zijn favoriete plekken in het Singelpark. Zo werd – in samenwerking met de Vrienden van het Singelpark – de geboorte van een nieuw speciaal bier een feit: het SingelBier. Het SingelBier is fruitig en donkerblond. De specifieke fruitige smaak komt voornamelijk door de Citra hop uit het Noordwesten van de Verenigde Staten. Het SingelBier brouwen met water uit de Singel is één van zijn – niet onmogelijke – dromen. Dat wordt nog nader onderzocht.
Het SingelBier is eind mei/begin juni verkrijgbaar in verschillende Leidse slijterijen en kroegen gelegen aan het Singelpark. Het Singelpark zal een nieuwe toeristische route creëren in Leiden. Wat is lekkerder dan een SingelBiertje om een Singelpark wandeling mee af te sluiten. En met het nuttigen van het Singelbier steun je ook nog eens een keer het mooiste en spannendste park van Nederland.

 Jan Willem Fukkink tijdens het interview afgenomen door Ab Hoogland)