Singelpark
×

Samen is leuker


Tekst van Ab Hoogland

‘Samen is leuker’, riep Rinus tijdens het basketbal.

Rinus van Haaster is Combifunctionaris – ingewikkeld woord voor sportbegeleider gesubsidieerd door de gemeente. Zijn specialiteit is basketbal. Hij heeft twee teams van uiteenlopend pluimage gevormd op het basketbalveldje in het Huigpark.

Ik maakte een driepunter – een goed basketbalnetje is geen overbodige luxe – en gaf een high five aan Mo, mijn kleine fanatieke teamgenoot.
Iedere woensdag neemt de jonge enthousiaste Rinus de aanwezige jeugd onder zijn vleugels. Ik speelde een partijtje mee. Soms wordt het spel stilgelegd om een gewond waterhoentje te redden van zijn gemene soortgenoten. Bij het uitbrengen van een scheldwoord krijgt een ieder
doodleuk tien push-ups als penalty.

Het zonnetje scheen. Het Huigpark, waar de winterklokjes al opkomen, ligt er mooi bij.  Mede door Leen Ooms. De geboren Leidenaar beheert het park met veel plezier en liefde voor zijn Leiden. Ik ontmoet hem met zwarte handen – van de klei van het andere park, het Energiepark. Ook in Park de Put en een groenstrook op de Boisotkade steekt hij de handen uit de mouwen.

Nu de gemeente meer en meer zijn groen uitbesteedt – massa is kassa – nemen de Vrienden van het Singelpark, aangevoerd door Leen, de groene handschoen op. ‘Samen is leuker’ is ook het mantra van Leen. Hij betrekt mensen van Gemiva bij het Singelpark die extra zorg en
begeleiding nodig hebben. Daarnaast motiveert hij mensen uit de buurt om mee te helpen als vrijwilliger aan het onderhoud van de groene zones van het Singelpark. Of dat nu de leerlingen van basisschool Woutertje van Leyden aan het Huigpark zijn of de benedenbuurman met groene vingers op de Noorderstraat is maakt niet uit.  Leen verbindt deze mensen.  Zijn coach en project kwaliteiten komen hierbij uitstekend van pas. Nu de gemeente zich terugtrekt is dit mobiliseren van vrijwilligers van levensbelang voor het Singelpark. Zo ook op 9 juni. Dan organiseert Leen een Zomerdag met uiteenlopende activiteiten in het Huigpark. Samen is leuker.

Leen Ooms in actie