Singelpark
×

Renovatie Jan van Houtmonument


Wandelaars in het Plantsoen die nietsvermoedend in de richting van de Jan van Houtbrug lopen worden tussen 20 februari en begin april 2018 geconfronteerd met een barrière. Er staan hekken rondom het terrein van het knusse Jan van Houtmonument, en het Plantsoen is ter plaatse hermetisch afgesloten. Het monument zelf is ingepakt in een dikke mantel van triplex.  Wandelaars moeten omlopen via de Kraaierstraat, 4e Binnenvestgrach en Geregracht om bij de brug te komen.

Het monument voor Jan van Hout en het kleine parkje eromheen worden gerenoveerd in het kader van de herinrichting van de Centrumroute.

De gemeente Leiden is al een tijdje bezig de centrumroute, die loopt van station Lammenschans naar station Leiden Centraal via de Hooigracht, de Langegracht en het Schuttersveld, opnieuw in te richten. Het tracédeel waar het hier om gaat “Jan van Hout”, omvat de herinrichting van de Lammenschansweg (vanaf de Leliestraat), kruispunt Zoeterwoudsesingel, Jan van Houtbrug, Geregracht, Oranjeboomstraat, kruispunt Levendaal.

Het doel van het project is het verbeteren van de ruimtelijke kwaliteit en meer ruimte te bieden aan het openbare vervoer. Een gedeelte van het project is vorig jaar ter hand genomen toen de Jan van Houtbrug ernstig verzwakt bleek. Dit prille voorjaar is het Jan van Houtmonument aan de beurt. Eigenlijk ook een stukje reonovatie waarvan het Singelpark profiteert.

informatie bij de gemeente Leiden