Singelpark
×

Paddenstoelen- en zwammenseizoen


De afgelopen herfstweken worden gekenmerkt door veel neerslag en relatief hoge temperaturen. Voor schimmels zijn dit gunstige omstandigheden om zich voort te planten. De meeste schimmels leven normaal ondergronds of in afstervend plantenmateriaal en vormen daar enorme weefsels van schimmeldraden. De vruchtlichamen ontwikkelen zich bovengronds en bevatten de sporen die de volgende generatie schimmels zullen gaan vormen. Een paddenstoel is dus een soort verstuivertje. Overal in de natuur komen schimmels voor, en qua jaargetijde niet alleen in de herfst. Ook in het Singelpark treffen we op dit moment heel wat van deze parmantige hoedendragers aan. Je ziet ze vaak op beschaduwde vochtige plekken, bijvoorbeeld in de buurt van varens, maar ook daar waar de wortels van bomen bij elkaar komen en de voet van de stam vormen. Op de stronk van de in juli omgezaagde kastanjeboom in het Plantsoen, vlakbij de volière,  troffen we een groepje  paddenstoelen aan. Maar ook gewoon, zomaar in het gras van de Jan van Houtkade. Een feestelijk gezicht deze herfstboodschappertjes.

Laat paddenstoelen alsjeblieft met rust. Het zijn nuttige organismen want ze helpen mee opruimen. We hebben in ons land een heleboel bedreigde soorten. En als je ze met rust laat kunnen ook andere Singelparkwandelaars ervan genieten. Raak ze niet aan want de meeste paddenstoelen zijn giftig.

Heb je foto’s van paddenstoelen of zwammen, stuur ze via email en met vermelding van de ‘vindplaats’ naar webmaster@singelpark.nl

(foto’s door Floris Wouterlood – laatste twee foto’s Ab Hoogland)