Singelpark
×

Midwinterborrel 2019


Op zaterdag 16 februari organiseerden de Vrienden van het Singelpark een Midwinterborrel in de Kweektuin. Er kwamen zo’n 60 geïnteresseerden op af. Dit was direct de laatste bijeenkomst op deze locatie, omdat de Kweektuin dit voorjaar na precies zes jaar verhuist naar de tuin van het museum Volkenkunde. De Kweektuin wordt daar onderdeel van het Singelpark. De plek van de huidige kweektuin verandert in ‘The Field’: een experimenteer- en ontmoetingsplek als onderdeel van de ‘Duurzaamste Kilometer van Nederland’.

 

De experimenteerlocatie op de Duurzaamste Kilometer

Namens de Duurzaamste Kilometer van Nederland nam community manager Matthijs van Kampen het stokje over van de Vrienden van het Singelpark. Conny Broeyer, voorzitter van de Vrienden van het Singelpark en Theo van der Krogt, coördinator van de Kweektuin overhandigden hem een schop om snel aan de slag te kunnen gaan. De Duurzaamste Kilometer van Nederland is een samenwerking van inmiddels 29 partijen (burgers, bedrijven, maatschappelijke organisaties, gemeente, waterschap en provincie) die samenwerken om het gebied rondom station Leiden Centraal vóór 2025 te veranderen in het meest duurzame binnenstedelijke stukje Nederland.

“Ik ben blij dat dit aantrekkelijke stukje stad groen blijft en dat verschillende partijen uit de Duurzaamste Kilometer hier enthousiast samenwerken aan innovatieve ontwikkelingen”, aldus wethouder Fleur Spijker (Duurzame verstedelijking). “The Field sluit direct aan bij wat we met het Stationsgebied voor ogen hebben: een duurzame, maar ook een bruisende plek waar je graag wilt zijn. Daarom ben ik er trots op dat ik een bedrag van 50.000 euro mag uitreiken vanuit het Sponge-budget. Dit Europese budget is bedoeld voor innovatieve oplossingen om zo goed mogelijk in te spelen op de klimaatverandering. Vanaf nu is het aan de stad om het gebied te veranderen in een experimenteer- en ontmoetingsplek waar bewoners en bezoekers verrast worden door duurzame innovaties”.

Moment van overdracht voor de Duurzaamste Kilometer van Nederland – Foto: Yu Hua Yeh

Toast met wethouder Fleur Spijker op de komst van de Duurzaamste Kilometer van Nederland – Foto: Yu Hua Yeh

 

Projectleider Wessel Tiessens van de gemeente Leiden: “We ontwikkelen op The Field een aantal duurzame paviljoens waar mensen kunnen werken en gezellig kunnen borrelen of een kopje koffie kunnen drinken. In deze paviljoens laten we zien dat duurzaamheid iets heel moois is, bijvoorbeeld door materialen te gebruiken uit gesloopte gebouwen, en mensen te laten zien hoe ze zelf kunnen bijdragen aan een mooiere wereld.”

 

Verhuizing van de Kweektuin naar Volkenkunde

In de afgelopen jaren hebben vele vrijwilligers en scholieren, onder andere van het Waterland de Kweektuin tot een prachtig stukje voorbeeldpark ingericht, volledig beplant met bomen, struiken, bloemen en kruiden, aangeleverd door inwoners van Leiden en omstreken. Conny Broeyer: “Ik ben heel trots op wat we met en in de Kweektuin met de vrienden van het Singelpark hebben bereikt. De Kweektuin is zes jaar onze basis geweest voor onze vrijwilligersorganisatie, waar we mensen naar toe hebben gelokt met stekjes voor het Singelpark en verhalen over wat het Singelpark voor hen zou moeten worden. Maar het is ook een heel mooie plek geworden waar mensen graag willen zijn.” Theo van der Krogt, coördinator van de Kweektuin: “Zo’n 650 planten en 40 bomen hebben een plek in het Singelpark of als geveltuintjes gekregen. De eerste boom werd gedoneerd door de Hortus Botanicus. Deze zogenaamde ‘sneeuwpeer’ heeft onlangs een plek gekregen bij de Plantage.”

 

Foto’s: Yu Hua Yeh

 

In de komende periode wordt besproken welke planten en bomen meeverhuizen, een plek krijgen elders in het Singelpark, of deel blijven uitmaken van de Duurzaamste Kilometer van Nederland. De bank die is neergezet ten tijde van Serious Request krijgt een plek bij petit restaurant de Valk, naar een nieuwe plek voor de Koningsbank wordt nog gezocht. Van der Krogt: “Het aanleveren van planten blijft overigens mogelijk: vanaf wanneer dit op de nieuwe plek mogelijk is, maken we later bekend”.

Foto’s: Yu Hua Yeh

Achtergrondinformatie:
Over Duurzaamste kilometer: www.duurzaamstekilometer.nl