Singelpark
×

Anna Paulownaboom aan Singelpark gedoneerd


In 2013 werd de grond van een achtertuin aan het Rapenburg gesaneerd. De eigenaresse moest daarbij een vrij zeldzame boom, een  Anna Paulownaboom (Paulownia tomentosa), laten kappen. De boom is oorspronkelijk afkomstig uit China maar inmiddels wel inheems in Nederland. Zij heeft gezocht naar een waardige manier van terugplaatsen. In haar zoektocht kwam ze in de Kweektuin van het Singelpark een jonge versie van de boom tegen. Het leek haar mooi om daarvoor een plekje in het Singelpark te kiezen.

De donateur van het stekje waaruit de boom is gegroeid wil anoniem blijven. Hij heeft al heel veel planten, maar vindt het steeds weer spannend nieuwe of mooie planten te zaaien. Hij zei “Ik kan het zaaien niet laten”. Het is dan leuk om de resultaten met anderen te delen en het Singelpark is een mooi idee en een goede gelegenheid daarvoor.

Op 21 december 2017 is de boom feestelijk in het Singelpark geplaatst op de Rooms Katholieke Begraafplaats (ook wel bekend als begraafplaats Zijlpoort). Daarbij waren zo’n vijftig genodigden in de kleine kapel verenigd.

(foto Jan-Willem Broekema)

Na ontvangst door de voorzitter van de Vriendenvereniging van de begraafplaats sprak wethouder Paul Dirkse over zijn betrokken- en verbondenheid met het Singelpark en het werk van de Vrienden. Hij nam daarbij de kans waar het werk van curator Rinny Kooi voor de arboretumroute door het Singelpark extra onder de aandacht te brengen.

De bekende Leidse dichter Leo van Zanen heeft voor de gekapte boom een treffend en uiterst humoristisch gedicht opgesteld en ter plekke voorgedragen. Rinny Kooi had voor de aanwezigen een samenvatting in boekvorm gemaakt van haar eerste vijf toespraken bij de nieuw geplante Singelparkbomen, uitgegeven bij Ginkgo Leiden*. Het wordt een traditie.

Al met al een mooi, statig moment op de stille begraafplaats met sfeervolle mist en een lichte motregen, zoals u op de fotoserie op Flickr kunt zien.

* Heb je interesse in het boekje? Neem dan contact op met Rinny Kooi. Het boekje is verkrijgbaar voor 4,50 euro en af te halen bij Meijerskade 14. Liever per post? Houd dan rekening met verzendkosten.