Singelpark
×

9 maart 2017: De Singelparkbruggennamen


Voor wie de voorgaande berichten gemist heeft: het Singelpark, dat alle parken aan de buitensingels van de oude binnenstad verbindt, vergroent en versterkt, is een park dat je helemaal rond moet kunnen lopen. Sinds 2011 worden de plannen uitgewerkt en gerealiseerd in een samenwerking tussen de Vrienden van het Singelpark, omwonenden, de gemeente Leiden, belangstellenden, belanghebbenden en bedrijven.

2017_03_09_SingelparknamenDat rondlopen is niet helemaal mogelijk omdat onder meer de verbinding tussen sommige parken ontbreekt. De weg- en waterverbindingen lopen vanouds van binnen de stad naar buiten en omgekeerd. Maar niet in de lengterichting van de parken. Dus wordt er in 2016-2018 gewerkt aan vijf extra wandelbruggen, speciaal ontworpen voor het Singelpark. Er is een familie van bruggen ontworpen, gebaseerd op herkenbare gedeelde elementen. De bruggen zijn hierdoor altijd als Singelparkbrug herkenbaar en worden gebouwd in verschillende formaten en modellen.

In 2016 is besloten iedereen te vragen om voorstellen voor vijf markante namen voor de bruggen. Daartoe is in december de Singelparkbruggen namenwedstrijd door de Vrienden uitgeschreven in samenwerking met de gemeente. Ook de straatnamencommissie is hier nauw bij betrokken. De inzending is 15 februari 2017 gesloten. Toen waren er al 550 namen voorgesteld door 115 inzenders.

Inmiddels zijn door de jury vijf namen genomineerd en door de straatnamencommissie voorgedragen bij het college van B&W. Deze namen worden vandaag, 9 maart, in de Stadskrant bekend gemaakt zodat geïnteresseerden een visie kunnen geven. Op 23 maart gaan de genomineerde namen naar de verantwoordelijke wethouder.

En de bruggennamen zijn, in willekeurige volgorde:

  • Wisenniabrug

  • Loviumbrug

  • Helarbrug

  • Hapynionbrug

  • Aeldisbrug

Wij wijzen er met nadruk op dat deze namen pas eind maart definitief kunnen worden. Ze zijn genomineerd maar hebben nog niet gewonnen.

Alle inzenders is een onderbouwing gevraagd van hun voorstel. Dat is bij deze voorstellen ook gebeurd en die onderbouwing wordt door de winnaar(s) bekend gemaakt, tijdens de huldiging begin april. Wij verwachten dan ook te laten weten welke naam bij welke brug gaat horen.

Kortom, wordt vervolgd.

Ney-Partners_SingelPark_05_NeyPartners-8950x638