Singelpark
×

9 juni 2012: Wie zijn de zes bureaus?


Wie zijn de zes bureaus?

Zes bureaus doen mee aan de designcompetitie voor het Singelpark in Leiden. Aanstaande maandag 11 juni leveren zij hun visie in op de identiteit en samenhang van het langste, mooiste en spannendste stadspark van Nederland bij de jury. Wie zijn ze? Hieronder zes korte portretten met een aantal handige links.

Ontwerpers+Hooftman.jpg
Eelco Hooftman

Gross.Max
Gross.Max uit Edinburgh heeft een Nederlands tintje: één van de oprichters, Eelco Hooftman, is een Nederlander. Het bureau heeft een aantal gerenommeerde parkontwerpen op zijn naam staan, zoals Potters Fields Park aan de voet van de Tower Bridge in Londen.

Andere projecten zijn onder meer twee parken bij de Potsdamer Platz in Berlin, het landschapsplan voor de Hannover Expo 2000, Londense pleinen als St John?s Square, Lyric Square, Brixton Central Square, het fabrieksterrein van een BMW fabriek in Leipzig, het landschap rondom een hogesnelheidstreinstation in Napels en een masterplan voor de vroegere havens in de rivier deNervion in Bilbao.

Het bureau is opgericht in 1995 en telt zestien medewerkers. Gross.Max won in 2006 de European Landscape Award.

Ontwerpers+Latz.jpg
Tilman Latz

Latz + Partner
Latz + Partner kwamen we tegen bij de research voor het terrein rondom de E.ON-centrale, dat een industrieel landschapspark kan worden. Het bureau uit Kranzberg, bij München, kreeg veel bekendheid door de fraaie parken die het ontwierp op voormalige fabrieksterreinen in het Ruhrgebied.

Maar het bureau heeft vele soorten projecten over de hele wereld op zijn naam staan, zoals Port Rambaud in Lyon, het Bürgerpark in Saarbrücken, Plac Flagey in Brussel, het Ariel Sharon Park in Tel Aviv en de nieuwe haven in Bremerhaven. Het bureau bestaat dan ook al lang: opgezet door Peter Latz, professor landschapsarchitectuur aan de Tecnhische Universiteit van München, en zijn vrouw Anneliese in 1968. Zoon Tilman Latz leidt het bureau nu, dat bestaat uit twintig medewerkers. Het bureau won vele internationale prijzen, waaronder de Green Good Design Award.

Ontwerpers+Lola.jpg
Cees van der Veeken, Eric-Jan Pleijster and Peter Veenstra

Lola Landscape Architects
Het Rotterdamse bureau Lola Landscape Architects kennen we in Leiden van het bijzondere ontwerp dat het heeft gemaakt voor het Naturalispark: het gebied rondom museum Naturalis op het biosciencepark. Een ander binnenstedelijk project is de Marstallplatz in Hannover, samen met Maxwan. Het bureau, opgericht in 2006, wordt geleid door drie ontwerpers en telt acht medewerkers.

Ontwerpers+Van+Gessel.jpg
Michael van Gessel

Michael van Gessel
De Amsterdammer Michael van Gessel is een van de bekendste landschapsarchitecten in Nederland. Behalve nieuwe parken is hij ook bekend om de renovatie van (historische) parken, zoals Park Valkenberg in Breda. Van Gessel, docent aan de Academie voor Architectuur, is zelfstandige en werkt op grotere projecten samen met andere bureaus. Voor het Singelpark werkt hij samen met Delva Landscape Architects. Van Gessel won in 2006 de Bijhouwer-prijs voor de ontwikkeling van landschapsarchitectuur. In 2008 verscheen een overzichtscatalogus van zijn werk, met als ondertitel ‘Invisible work’.

Ontwerpers+Desvignes.jpg
Michel Desvigne

Michel Desvigne
Michel Desvigne wordt gezien als een van de belangrijkste landschapsarchitecten van Frankrijk. Desvigne heeft geen eigen website, maar in deze presentatie vind je een goed overzicht van enkele van zijn projecten.

Michel Desvigne (53) is botanicus, geograaf en landschapsarchitect.
Werkt met architecten als Rem Koolhaas, Herzog & De Meuron, Renzo Piano, Richard Rogers, Norman Foster, Jean Nouvel.

Hij ontwierp onder meer het Millennium Park in Londen, het park rond het Middelheimmuseum in Antwerpen, de landschappen rond de drie TGV Méditerranée-stations in Valence, Avignon en Marseille en de inplanting van de hogesnelheidslijn tussen Valence en Marseille, parken rond het Centraal Museum in Utrecht, een daktuin in Tokyo, de inplanting van het viaduct van Millau, de omgeving van het Walker Art Center in Minneapolis, en hij werkt nu aan grote stadsprojecten in onder meer Dallas, Lyon, Bordeaux, Bourgos en Nice.

Studio Karst
Studio Karst is pas net gestart als bureau en heeft daarom nog geen eigen website. Oprichtster Alice Foxley is echter een ervaren landschapsarchitecte. Voor het Zwitserse bureau Vogt Landschaftarchitectur, waar ze werkte als directeur Research & Development, was ze al eens in Leiden om mee te werken aan een landschapsontwerp voor het gebied rondom de Meelfabriek aan de Zijlsingel. Sinds kort werkt ze zelfstandig, en ze combineert haar bureau met een baan als directeur van de studie Landschapsarchitectuur van de Kingston University in Londen. Ze schreef het boek Distance and Engagements, Walking, Thinking and Making Landscape.

Ontwerpers+Foxley.jpg
Alice Foxley