Singelpark
×

8 juli 2012: Nader bekeken: het winnende ontwerp van Studio Karst


Nader bekeken: het winnende ontwerp van Studio Karst

Studio Karst uit Zürich wil van heel Leiden een botanische stad maken. Met het Singelpark als buitenring en de Burcht als het hart van die stad. Een uitleg bij de belangrijkste plaatjes (klik op de plaatjes om ze te vergroten).

237383.jpg
Studio Karst wil 21 intieme omheinde tuinen aanleggen aan de binnenzijde van de singels. Ze zijn met rode lijntjes op de kaart aangegeven. À la de ‘enclosed gardens’ zoals je die in Engelse steden ziet (bv te zien in de film Notting Hill). Elke tuin kan een eigen sfeer en functies krijgen. De beplanting wordt ontworpen en aangelegd in samenwerking met de Hortus Botanicus. Zo ontstaat als het ware een zes kilometer lange openbare Hortus Botanicus. Grote verkeersaders die de stad indenderen (zoals de brug bij het Noordeinde) worden kleinere bruggen (plaatje links), zodat je echt over de vestinggracht door de groene rand de autoluwe binnenstad in rijdt. Aan de buitenkant van de singelgracht loopt de zes kilometer lange Singelpromenade, een doorgaand wandelpad tussen een dubbele bomenrij die er een paar honderd jaar geleden ook stond. Bruggen over de singelgracht, vanaf de buitenring, brengen je naar de omheinde tuinen.

 

237385.jpg
De ontwerpers van Studio Karst logeerden in Leiden en liepen dagenlang door de stad. Ze raakten gefascineerd door inwoners van de binnenstad die zelf hun tuintjes maken voor hun voordeur, zoals hier op de hoek van de Nieuwe Rijn en de Vestestraat. Ze vonden in deze ‘tuinen zonder grenzen’ de inspiratie om van de hele binnenstad een botanische tuin te maken. Inwoners wordt het zo makkelijk mogelijk gemaakt om zelf groen toe te voegen bij hun huis. Bij De Burcht zou het informatiecentrum van de botantische stad Leiden moeten komen.

 

237387.jpg
Ook de bomen die op de meest rare plaatsen en in de meest rare vormen in de binnenstad groeien vormden een bron van inspiratie. Studio Karst stelt voor om in de dichtst bebouwde binnenstad van Nederland ook overal publiek groen toe te voegen.

 

237389.jpg
Elk van de 21 tuinen in het Singelpark krijgt een eigen entree, bijvoorbeeld een poort, wat het intieme karakter van het park versterkt en waardoor de tuinen niet meteen al hun geheimen prijs geven. Zo worden de tuinen ‘geheime’ oases van rust en groen, zoals de hofjes in de stad, kan elke tuin een eigen sfeer krijgen, en wordt de bezoeker van de Stad van Ontdekkingen in staat gesteld om alle tuinen zelf te ontdekken.

 

237391.jpg
Het hoofdwandelpad, de Singelpromenade, ligt niet aan de binnenkant van de singelgracht, maar aan de buitenkant. Door de schuine wal aan de buitenzijde een rechte, harde zijkant te geven wordt het mogelijk om naast de bestaande rij bomen een tweede rij bomen te plaatsen. Daardoor kan er een zes kilometer lang vrijliggend wandelpad aangelegd worden waarover het goed flaneren is voor jong en oud. Op de tekening de Witte Singel ter hoogte van de Sterrenwacht. De weg langs de promenade wordt eenrichting en (dus) autoluw. De Singelpromenade is door diverse bruggen verbonden met de geheime tuinen aan de binnenkant van de singelgracht.

 

237393.jpg
De Burcht ligt precies in het midden van de binnenstad van Leiden. Groene routes vol bomen, geveltuinen en ander groen lopen dwars door de binnenstad richting de singels. De burcht is het informatiecentrum van de botanische stad Leiden. Zo wordt het mogelijk om wandelingen in de groene binnenstad met die door delen van het Singelpark te combineren.