Singelpark
×

7 april 2013: De opening van de Kweektuin in foto’s


De opening van de Kweektuin in foto’s

 Vertegenwoordigers van de Vrienden van het Singelpark, de gemeente Leiden en initiatiefnemer Stadslab Leiden trotseerden de kou om de opening van de Singelpark Kweektuin bij te wonen. Na speeches van wethouder Pieter van Woensel, Vrienden-voorzitter Majella de Spaey en Hortus botanicus-prefect Paul Kessler gingen de aanwezigen meteen aan de slag met het uitzetten van plantvakken. Want als in mei moeten de eerste bomen en planten al de grond in kunnen. Een foto-impressie van de opening (foto’s Jan Willem Broekema en Ronald Meekel). Tegelijkertijd naar de radiorepo over de opening van Sleutelstad.nl luisteren? Dat kan hier.
kweektuin+7.jpg
Wethouder Pieter van Woensel vertelt dat het nog even duurt voordat de Trafolocatie zal worden ontwikkeld binnen de plannen voor het Stationsgebied. Daarom kunnen de Vrienden van het Singelpark de komende jaren de grond gebruiken om alvast de bomen en vaste planten op te kweken die straks ergens in het park terecht zullen komen.
kweektuin+10.jpg
Vrienden van het Singelpark-voorzitter Majella de Spaey roept bezoekers en inwoners van Leiden op om straks bomen en vaste planten te doneren bij de Kweektuin. In mei is de tuin gereed om de planten in ontvangst te nemen. We zoeken liefst bomen en planten waar een mooi persoonlijk verhaal aan vastzit. Het Singelpark wordt zo een verzameling van verhalen van Leidenaren, passend bij het motto van het park ‘voor en door de inwoners van Leiden.’
kweektuin+15.jpg
De wethouder, de voorzitter en raadslid Walter van Peijpe planten de eerste boom, een loot van een Sneeuwpeer uit 1816, geschonken door de Hortus botanicus Leiden. Walter van Peijpe diende de motie in waarmee tijdelijk gebruik van de Trafolocatie mogelijk werd.
kweektuin+8.jpg
De Vrienden van het Singelpark, het ambtelijk team dat zich met het Singelpark bezighoudt, vertegenwoordigers van Stadslab die het initiatief namen tot Singelpark en kweektuin waren aanwezig bij de opening en het planten van de eerste boom.
kweektuin+11.jpg
Bestuursleden John Marks en Petra de Jong onthullen het logo van de Vrienden van het Singelpark.
_DSC2338.jpg
De Vrije School Mareland kwam langs en nam meteen twee bomen mee, die door de kinderen werden versierd, met hulp van de sterke schouders van Geert Crielaard van de commissie Participatie & Publiek Beheer van de vrienden.
_DSC2370_corr.jpg
De kinderen van Vrije School Mareland krijgen straks een mooi groen schoolplein aan de Maresingel.
_DSC2223.jpg
De gemeente doneerde een grote berg straatklinkers en zand aan de kweektuin, waarmee de Vrienden van het Singelpark een terras aanleggen. Ook is het de bedoeling dat er een clubhuis komt en materialenopslag. Van asfaltgranulaat is een breed pad gemaakt, zodat bomen, planten en andere materialen straks makkelijk over het terrein te vervoeren zijn. Het terrein is afgezet met een snel groeiende ligusterhaag.
_DSC2410.jpg
Al meteen na de opening werden de eerste plantenvakken uitgezet, waar straks plaats is voor enige duizenden bomen en vaste planten. Het ontwerp is van landschapsontwerpers Michelle de Roo (Vrienden van het Singelpark) en Frank Kalshoven (Gemeente Leiden). Uit de sloot komt het water om het terrein te kunnen besproeien.

 

_DSC2417.jpg
De centrale plek van de kweektuin, vlak naast het vijfde treinstation van Nederland, biedt het Singelpark een mooi visitekaartje. Daarnaast wordt het desolate stukje stationsgebied (2300 m2) straks een groene oase.