Singelpark
×

6 april 2013: Hortus botanicus schenkt eerste boom Singelpark


Hortus botanicus schenkt eerste boom Singelpark

 De Hortus botanicus Leiden heeft bij de opening van de Singelpark Kweektuin op 5 april de eerste boom geschonken voor het Singelpark: een Sneeuwpeer (pyrus nivalis – zie foto). De boom wordt in de kweektuin verder opgekweekt totdat hij een definitieve bestemming krijgt in het Singelpark.

De Sneeuwpeer is een in Klein Azië inheemse wilde perensoort.  De karakteristieke donker grijsbruine schors is min of meer rechthoekig gekloofd. In het voorjaar bloeit de boom uitbundig met witte bloemen. De vruchten zijn erg hard en rauw niet te genieten, maar worden in Frankrijk verwerkt tot perencider. Het exemplaar is afkomstig van de boom, die bij de uitbreiding van de Hortus rond 1816 is geplant.

Paul Keßler, prefect van de Hortus botanicus: ? De Leidse Hortus doet al 425 jaar actief wetenschappelijk onderzoek aan planten. Met de ontwikkeling van het Singelpark zien we een kans om inwoners en bezoekers nog meer de schoonheid van de natuur te laten beleven en kennis over te dragen. Daar dragen we graag ons steentje aan bij.?

De Hortus botanicus is aangezocht om als ?curator? van het Singelpark op te treden door te adviseren en hulp te bieden bij het uitzoeken en wetenschappelijk beheren van bijzondere bomen en andere bijzondere gewassen voor bepaalde plekken in het Singelpark.

kweektuin+22.jpg
Nu nog klein: straks 10 meter hoog en 8 meter breed: de Sneeuwpeer, een loot van een uit 1816 stammende boom, geschonken door de Hortus botanicus van Leiden.

 

kweektuin+12.jpg
Paul Kessler, prefect van de Hortus botanicus Leiden, vertelt op de opening van de Singelpark Kweektuin over de door de Hortus geschonken eerste boom voor het park.