Singelpark
×

30 april 2015: Parel van het Singelpark – Groenesteeg


Parel van het Singelpark – Groenesteeg

Parel van het Leidse Singelpark – Restauratie van de historische begraafplaats Groenesteeg‘ is de titel van het boek dat de schrijvers Rob Jansen (projectmanager gemeente Leiden) en Lodewijk Kallenberg (voorzitter Stichting Groenesteeg) produceerden over dit onderwerp. Het is een uitgave van de gemeente Leiden, eigenaar van de begraafplaats. Verhalen, foto’s, geschiedenis, geruchten, de achtergrond en het verloop van de restauratie. Leuk voor Leiden, leuk voor nieuwsgierige mensen.

Vandaag, 30 april, is het restauratieproject 2014-2015 afgerond en feestelijk afgesloten. Verschillende sprekers, waaronder naast de schrijvers ook wethouder Leiden Frank de Wit en statenlid Zuid-Holland mevrouw Marijke van Dobben de Bruijn, roemden de inzet van partijen en de talloze vrijwilligers die hun schouders hieronder gezet hebben. Het laat in de praktijk zien hoeveel je kunt bereiken als burgerinitiatief, hier de Stichting tot instandhouding van de begraafplaats Groenesteeg (Stichting Groenesteeg).

20150430 groenesteeg 15 jwb kopieOpvallend was de nadruk die gelegd werd op het belang van Groenesteeg, zoals we maar verkort noemen, voor het Singelpark. Helemaal waar: de begraafplaats Groenesteeg was en is een belangrijke maar minder bekende parel aan de singels. Op dit moment mogelijk zeker een van de mooiste. Lodewijk Kallenberg, voorzitter van de stichting, nam de genodigden na zijn dankwoord mee voor een rondleiding over het opgeknapte bolwerk.

Voor wie het kent: ga weer eens langs, je zult verbaasd zijn nu het zo grondig is opgeknapt. Ken je het niet? Een van de meest rustgevende plekken waar historie en stadsnatuur nadrukkelijk samenwerken voor een moment om eens diep na te denken of te praten over filosofische onderwerpen. De opgeknapte rustplaatsen van bekende en beroemde Leidenaren helpen om in de stemming te komen. Een oase voor gedachten en gevoelens.

De Vrienden zijn erg blij met deze historische parel aan de singels en danken de stichting en alle betrokken parijen voor hun deelname en inzet.