Singelpark
×

27 maart 2012: Zumthor en Oudolf in jury designcompetitie Singelpark


Zumthor en Oudolf in jury designcompetitie Singelpark

Peter Zumthor en Piet Oudolf maken deel uit van de jury die zich gaat buigen over de mastervisie voor het Singelpark in Leiden, dat het langste, mooiste en spannendste stadspark van Nederland moet worden. De internationale designcompetitie wordt uitgeschreven door de en . Zes bureaus krijgen een uitnodiging om deze zomer met een mastervisie te komen voor het park op en langs de 6,1 kilometer lange verdedigingswerken rond de historische binnenstad.

Vorige week was de eerste bijeenkomst waar de jury de bureaus koos uit een longlist met zo’n veertig namen. De potentiële deelnemers worden op dit moment benaderd. Om zich een indruk te vormen kregen de juryleden diverse presentaties van verantwoordelijk wethouder Frank de Wit, ambtenaren van de gemeente en leden van het team Singelpark van Stadslab Leiden. Ook voeren ze per boot langs de singels (zie foto: links Peter Zumthor, staand Henri Lenferink, uiterst rechts Piet Oudolf).

De Zwitser Peter Zumthor wordt gezien als een van de belangrijkste architecten van dit moment ter wereld. Hij is de enige architect ooit die de drie belangrijkste architectuurprijzen heeft gewonnen: de Pritzker Prize (VS), de Praemium Imperial (Japan) en de Carlsberg Architectuurprijs (Denemarken). Belangrijke bouwwerken zijn onder meer de Therme Vals, Kunsthaus Bregenz en het Kolumba Museum in Keulen.

De Nederlandse landschapsarchitect Piet Oudolf werd onlangs benoemd tot één van de meest creatieve personen van de wereld door Fast Company Magazine. Hij heeft vele vooraanstaande tuinen en parken ontworpen, waaronder Pottersfield Park in London, Wisley Garden in Engeland en The Battery in New York. Van zijn hand is ook het ontwerp voor het The High Line in New York, inmiddels uitgegroeid tot de derde toeristische attractie in de stad.

Zumthor en Oudolf waren in 2011 verantwoordelijk voor het Serpentine Gallery Pavilion in Londen en werken nu samen aan de herontwikkeling van de Meelfabriek aan de Zijlsingel in Leiden. Zumthor heeft een ontwerp gemaakt voor de herbestemming van het industriële monument, Oudolf is gevraagd voor het tuinontwerp.

De jury wordt gecompleteerd door Henri Lenferink (burgemeester van Leiden, voorzitter), Paul van der Heijden (rector magnificus Universiteit Leiden), Meta Knol (directeur Stedelijk Museum De Lakenhal), Tracy Metz (architectuurjournalist NRC/publiciste), Maarten Schmitt (stadsbouwmeester gemeente Leiden) en Jeroen Maters (mediaondernemer te Leiden, initiatiefnemer Quartier Leyden).

De bedoeling is dat de bureaus in juni hun idee presenteren aan de jury en de stad. De jury gaat de ingezonden ideeën beoordelen en geeft vervolgens een advies aan het college van B&W welke ideeën het beste uitgewerkt en gerealiseerd kunnen worden.