Singelpark
×

26 november 2016: Feestelijke aanplant arboretum bomen


Feestelijke aanplant arboretum bomen

2016_11_26_feestelijke_aanplantVoor 30 november, 1 en 3 december: spannend nieuws van het Singelpark: we planten nieuwe arboretum bomen* in het Singelpark! Je bent zeer welkom om deze bijzondere momenten bij te wonen.

Bij iedere bijeenkomst zorgen wij samen met de gemeente voor koffie en iets lekkers. Bovendien vertelt Rinny Kooi, curator van het Singelpark en samensteller van het arboretum, iedere keer iets over de prachtige bomen die worden geplant. Je steekt er dus ook iets van op!

Woensdag 30 november: Rembrandtpark

Vandaag worden om 15.30 uur drie bomen geplant in het Rembrandtpark. De twee wierookceders en het krentenboompje ‘Ballerina’ zijn aangeboden door de Van der Mandele Stichting. Benieuwd naar deze prachtige bomen? Kom dan woensdag zeker langs!

Donderdag 1 december: Plantsoen en Boisotkade

Donderdag is het dubbel feest: om 13.00 uur planten we de Amoer kurkboom in het Plantsoen (ingang Plantage). Deze boom met een relatief korte stam en een brede paraplu-achtige kroon is gesponsord door LSV Minerva. Leden van Minerva plaatsen onder toeziend oog van wethouder Paul Dirkse en de andere gasten een bordje bij de boom.

Hierna vertrekken we naar de Boisotkade, waar we om 14.00 uur twee Bur oaks (kliteik) planten bij de brug van de Doezastraat. Deze bomen zijn gesponsord door de Leidse Bond van Amateurtuinders en Rinny Kooi, curator van het Singelpark en samensteller van het arboretum. Zij zijn natuurlijk aanwezig bij dit bijzondere moment. Jij ook?

Zaterdag 3 december: Boisotkade

Vandaag planten we om 11.00 uur twee zwarte elzen aan de Boisotkade. Deze elzen zijn afkomstig uit de Singelpark Kweektuin, waar vrijwilligers ze met veel aandacht hebben verzorgd. Een bijzonder moment: de bomen worden per boot naar de Jan van Houtkade vervoerd! Vrijwilligers van de Kweektuin planten de bomen aan de Boisotkade. Ook jij bent van harte welkom om mee te helpen of dit bijzondere moment met ons te vieren!

* Over de arboretum bomen van het Singelpark

Een arboretum is een bomenverzameling in een (grote) tuin of een park. Bij de aanleg van een arboretum wordt er naar gestreefd de afzonderlijke individuen goed tot hun recht te laten komen. Naamgeving en etikettering spelen een belangrijke rol. Zo ook in het Singelpark!

Het Singelpark staat vol met bijzondere bomen. Deze speciale exemplaren verdienen daarom zeker de aandacht van de parkbezoeker. Alle bomen in de singelrand zijn door de botanisch curator van het Singelpark geïnventariseerd en beoordeeld op arboretum kwaliteit. Momenteel zijn 66 bomen aangemerkt als uniek en waardevol. De collectie arboretum bomen wordt in de loop van de tijd uitgebreid met 34 nieuwe arboretum bomen.

Uiteindelijk telt de Singelparkroute straks 100 arboretumbomen. Bij elke botanische boom komt een informatiebordje met naam, herkomst, bladsilhouet en een verhaaltje over de boom. Voor de nieuwe arboretum bomen langs de Singelparkroute wordt door de botanisch curator een keuze gemaakt uit de Von Sieboldcollectie en verscheidenheid wereldwijd.