Singelpark
×

26 januari 2012: Ideeën van omwonenden voor het Singelpark


Ideeën van omwonenden voor het Singelpark

 Ton Duijndam en Christoffel Klap haalden in twee groepen ideeën op bij de omwonenden van het Singelpark. Zij kijken er dagelijks op uit en komen er waarschijnlijk het meest. Wat voor soort park willen zij voor de voordeuren? En hoe zien zij het beheer voor zich? Willen zij daar zelf iets in betekenen?

Een vast onderhoudsteam voor het Singelpark
Een park van deze omvang en met deze kwaliteit vraagt een dedicated onderhoudsteam Singelpark. Groenspecialisten die het concept achter (het ontwerp van) het Singelpark goed kennen en voor een daarbij passend beheer zorgen, in samenwerking met scholen (educatie) en vrijwilligers. Het idee is dat er door hun inzet ook meer controle ontstaat op het gebruik van het park. (Wijk)verenigingen kunnen deel van het park adopteren, evenals bedrijven. Bemiddeling via Vereniging van Vrienden van het Singelpark. Gemeente blijft wel eindverantwoordelijk voor schoon, heel en veilig. Handhaving moet speerpunt zijn bij beheer, ter bevordering van de leefbaarheid.

Van gevel tot gevel, scheiden verkeersstromen
Belangrijk om beide zijdes van de singel in te zetten voor de aanleg van het Singelpark, eventueel in combinatie met vlonders boven het water. Met name bij de ‘bottlenecks’ liggen er kansen aan de buitenkant van de singels. Verkeersstromen kunnen worden gescheiden (bijvoorbeeld fietsers aan buitenrand of juist naast binnenrand – moeten worden gescheiden van voetgangers) en waar een aantrekkelijke wandelroute aan de binnenkant niet mogelijk is, kan de buitenkant soelaas bieden (bijvoorbeeld bij Nuon-terrein).

Integraal ontwerp
Eén duidelijke integrale uitstraling voor het park met duidelijke doorgaande lijnen, bijvoorbeeld dmv openbare verlichting (lichtkleuren, mooie lichtmasten etc.), straatmeubilair en groeninrichting.

Goede aandacht voor gehandicapten
Een doorlopende gidslijn (= geen ‘ribbellijn’) t.b.v. visueel gehandicapten, frequente zitgelegenheid om uit te rusten. Verder: denk bij de keuze voor beplanting aan astmapatiënten en de 10% van de bevolking die niet goed tegen pollen kan. Hanteren van CROW normen (o.a. publicatie 177).

Stadstuinbouw
In het park zou ruimte moeten zijn om zelf te kweken. Bijvoorbeeld door fruitbomen, -struiken en -planten te poten en een kruidentuin aan te leggen. Sowieso veel meer bomen. Een stads(kinder)boerderij/educatief landbouwbedrijf. Inclusief bijenstal/imkervereniging. En eventueel rondreizende schaapskudde incl. herder tbv gras kort houden/natuurlijk beheer (gebeurt al in Wassenaar, Leidschendam-Voorschoten, Rijswijk).

Langste speellint
Voor de kinderen in de buurt is het Singelpark dé speelgelegenheid. Benut het vestingkarakter en maar het avontuurlijke langste speellint van Europa: ondergronds, ruïnes, door bomen, etc. etc . Veel aandacht voor natuurlijk spelen, spelen met ‘de natuur’:  water, zand, stenen, stokken. Veel kleine speelplekken in combinatie met twee of drie grotere. Maar ook:  jeux de boules. Spelen voor jong ;en oud. En bankjes: spelende kinderen zijn ‘kijkkinderen’ voor ouderen!

Recreatie
Voor de ouders en andere volwassenen is de singel ook een plek om te recreëren. Een aantal ideeën/wensen zijn:
– natuurlijke plek voor openluchttheater
– liever veel kleinschalige podia dan grote muziektenten (vgl Speakers Corner Hyde Park) bestemd voor kleine concerten en andere optredens, herkenbare ontmoetingsplaatsen
– bbq met vaste plekken
– zitplekken aan het water
– stadsstrand
– singelloop door het park
– promenade buitenrand
– witte vervoermiddelen
– ruilboekenkastjes

Seizoenen
Voor omwonenden is de singel er elk seizoen. Daarom moet de singel in elk seizoen aantrekkelijk zijn. Bijvoorbeeld een ijsbaan in de winter en andere activiteiten om het gebruik met name in de winter te bevorderen.

Voorzieningen
De voorzieningen in het park moeten goed op orde zijn. Denk aan goede openbare toiletten. Goede aanlegplaatsen voor boten. Oplossingen zoeken voor zwerfafval bijvoorbeeld door afvalknijpers te integreren in het straatmeubilair. Goede informatievoorziening langs het hele traject, met aandacht voor o.a. natuur, cultuur, historie, evenementen etc. Ook online d.m.v. ‘augmented reality’. Wel hondenuitlaatstroken en uitrengebieden, maar niet naast speelgelegenheden.

Geks
Af en toe ‘iets geks’ in het park is leuk. In de categorie ”Leidse dodo ism bioscience”.