Singelpark
×

26 augustus 2015: De parkbruggen komen er aan


De parkbruggen komen er aan

Het komende halfjaar wordt op uitnodiging van de gemeente en met alle geïnteresseerden uit de stad gewerkt aan het ontwerp van de volgende bruggen:

  • brug Blekerspark – Huigpark (Herengracht)
  • brug Zijlpoort – Ankerpark (Oude Rijn)
  • brug Meelfabriek – Ankerpark (zijsloot Zijlsingel)
  • brug Veerstraat – Kaarsenmakersstraat (Nieuwe Rijn)
  • brug Arsenaalplein – Reuvenplaats (langs Witte Singel)

Als het ontwerptraject van start gaat krijg je, via de gemeente of de Vrienden, bericht of en waar je mee kunt doen, denken en praten.

Het Belgische bureau NEY & Partners is uitgekozen door een selectiecommissie, waaraan de gemeente en de Vrienden deelnamen, om de parkbruggen voor het Singelpark te ontwerpen. NEY & Partners ontwerpt bruggen met veel respect voor de historische context en levert een verhaal dat iets unieks bijdraagt aan Leiden.

‘De architecten laten met hun filosofie zien dat zij meer zullen ontwerpen dan een verbinding. De identiteit van het Singelpark gaat echt versterkt worden’, oordeelde de commissie.

De opdracht is om een familie van vijf nieuwe bruggen te ontwerpen. NEY & Partners heeft een visie ontwikkeld die enerzijds ‘herkenbaar’ is in materiaalgebruik en anderzijds ‘flexibel’ is voor maatwerk oplossingen. Met drie elementen: stalen U-elementen, spiegelende RVS bollen en een stenen vloer, worden de bruggen samengesteld. De toepassing van deze elementen zal per plek variëren maar de brug zal altijd als Singelparkbrug herkenbaar blijven. Met vakmanschap worden de elementen ingezet voor het ontwerpen van ingetogen bruggen.

(Illustratie – © NEY & Partners, 2015)