Singelpark
×

25 november 2015: Uitvoeringsbesluit Energiepark


Uitvoeringsbesluit Energiepark

Het college van B&W Leiden heeft op 24-11-2015 besloten het Uitvoeringsbesluit Energiepark (herinrichting Nuon-terrein) voor te leggen aan de gemeenteraad. Het Energiepark is onderdeel van het Singelpark.

Van oorsprong lag hier het Papegaaisbolwerk dat later, zoals veel bolwerken, als begraafplaats dienst ging doen. In de 19e eeuw kwam er een functie om gas te maken voor de stadsverlichting (een gasfabriek). Samen met de lokale vuilverbranding leverde dat een minder schone omgeving op. De bodem werd nu op sommige plekken tot een diepte van tien meter afgegraven om de chemische stoffen van de gasfabriek die er in al die jaren doorheen gesijpeld waren, op te ruimen. Nu levert de fabriek heet water voor stadsverwarming in een groot deel van Leiden.

De functie van de gasfabriek is de afgelopen steeds verder verminderd en dat zal verder doorgaan. Dat biedt de mogelijkheid het terrein, tevens een historisch industrieel monument, onderdeel te maken van het Singelpark.

Het park biedt ruimte voor ontspanning, kleinschalige activiteiten en evenementen én sociale ontmoetingen. Er komt onder andere een gevarieerde selectie van nieuwe bomen, planten en bloemperken. Het dragende thema van het ontwerp is duurzaamheid en energie. Dit wordt o.a. zichtbaar en beleefbaar gemaakt in een verrassend speelelement met water, nevel, licht en kunst.

Leiden krijgt er met de transformatie van dit gebied een uniek, groen, gevarieerd en levendig stadspark bij. Na vaststelling door de gemeenteraad start de uitvoering eind 2016.

20140702 038 jwb small 1