Singelpark
×

24 mei 2016: de Singelpark Bijendag


Een dag vol buzzzz in het Singelpark

2016_mei_2016_bijendag_buzz

Het landelijke Fête de la Nature, twee wethouders op bezoek en weer wat meters park verfraaid: zaterdag 21 mei 2016 was een Bijendag vol activiteit in het Singelpark!

In het Huigpark werd ivm het Fête de la Nature aandacht besteed aan bijen; belangstellenden konden dankzij Naturalis aardbeienplantjes meenemen om mee te doen met de Bijenradar. Samen met het Bijenlandschap – Groene Cirkel, de gemeente en de Leidse Imkervereniging zetten we de bij en andere insecten in het zonnetje. In de buurttuin in het Huigpark werden aardbeientorens ingericht en bijenplanten aangeplant. Maar er waren daar ook zaken te doen voor de Vrienden. De fotoset is hier te vinden.

Wethouder Paul Laudy komt namens gemeente Leiden het convenant met de Vrienden tekenen waarmee officieel wordt bezegeld dat de Vrienden een gedeelte van het beheer van het Huigpark overnemen. De Vrienden tekenen op hun beurt een samenwerkingsovereenkomst met Gemiva waardoor hun cliënten een deel van de werkzaamheden mogen verrichten. Daarmee is een stap gezet in de richting van een van de dromen bij het Singelpark: het park als motor voor sociale activering.
Publiek beheer door vrijwilligers onder regie van de Vrienden is een belangrijke voorwaarde voor het verfraaien van het Singelpark. Met het langste, mooiste en spannendste stadspark van Nederland is immers meer beheerwerk gemoeid dan de gemeente kan bekostigen. Als dat werk voor vrijwilligers en voor clienten van Gemiva plezier en betrokkenheid oplevert, zoals activering en zinvolle dagbesteding, dan realiseren we een echte win-win-situatie.

 

2016_mei_2016_bijendag_planten

Huigpark en Energiepark En weer even verderop worden in het Energiepark bij de ingang plantvakken beplant in eendrachtige samenwerking tussen de dak- en thuislozenopvang Binnenvest, de buurtvereniging Noordvest-Molenbuurt, de gemeente en de Vrienden. Bij die gelegenheid stak wethouder Frank de Wit zijn handen uit de mouwen. Zijn laatste publieke optreden in het Singelpark  is een mooie gelegenheid voor de Vrienden om hem te bedanken voor zijn jarenlange inzet voor het Singelpark. Met een vijgenboom en een uitnodiging om met de Vrienden het rondje Singelpark te lopen, zodra dat gesloten is, symboliseerden de Vrienden de vruchten die geplukt gaan worden van alle voorbereidende werkzaamheden aan het park.

Tekst Marieke Jas, foto’s Buro_JP en Marieke Jas.