Singelpark
×

22 november 2015: Modderkruipen in het Singelpark


Modderkruipen in het Singelpark

Ondanks de kou, de regen, de hagel en het onweer gingen zondag 22 november twee duikers, op verzoek van de Vrienden van het Singelpark, onverschrokken het water van de Rijn in. De duikers waren ervaren vrijwilligers van de Leidse Onderwatersport Vereniging Calypso. Daarnaast was een mede-lid aanwezig voor de veiligheid boven water.

Verder deden drie Vrienden mee, verdeeld over een motorsloep en een fietskano die ter beschikking waren gesteld door Vrienden van het Singelpark. Zij waren aanwezig als assistentie voor de duikers en bewaking.

Op de kruising van de Witte Singel en de Rijn, in het midden van de Rijn ter hoogte van de voormalige Zeevaartschool, werd een markering neergelaten. De duikers verrichtten daar een schouw, een beoordeling van de situatie ter plekke. Er werd onder meer een bodemprofiel gemaakt in een gebied van 10x10m, een meting van de dikte van de sliblaag en controle op onverwachte voorwerpen (fietsen, kluizen e.d.). Dat alles ter voorbereiding van het neerlaten van een toekomstige verankering.

Voor u inspiratie krijgt: het duiken in vaarwater is gebonden aan allerlei veiligheidsvoorschriften. Deze actie van de Vrienden is vooraf mede beoordeeld door de gemeente, de waterpolitie en het hoogheemraadschap. Onze dank gaat daarom uit naar alle betrokken partijen voor hun welwillende medewerking en waardevolle adviezen.

Over het precieze doel van deze verankering word je nog nader geïnformeerd, als de plannen en vergunningen verder zijn uitgewerkt. We houden je hier op de hoogte. Klik op de foto voor nog een opname van de fietskano bij het duikpunt. Foto door LOV Calypso.

20151122-024-JWB - kopie

Hieronder is de korte samenvatting van de duikactie: 1.30 minuut. Film door de duikers van de LOV Calypso.

Hieronder is de lange opname van de duikactie: 4.55 minuut. Film door de duikers van de LOV Calypso.

Het televisiejournaal van Unity.TV maakte er deze ultrakorte samenvatting van: