Singelpark
×

22 mei 2016: Araucaria asiel in het Singelpark


Araucaria asiel in het Singelpark

Is jouw Slangenden te groot? Staat de Apentreiter in de weg? Breng ‘m naar het Araucaria asiel!

De Slangenden of Apentreiter (bron wikipedia: Araucaria araucana) is een denneboom die van nature groeit in het zuiden van Chili en het zuidwesten van Argentinië. De Slangenden is bedreigd. In Chili is hij massaal gekapt en dat is jammer want deze boom stamt uit een andere tijd. Een tijd waarin dinosauriërs het nog voor het zeggen hadden op aarde. De laatste fragmenten van de ooit uitgestrekte Araucaria-bossen  zijn dan ook gebruikt om als achtergrond te dienen voor de Jurassic Park films.

Apenbomen kunnen wel 50 meter hoog worden en hebben dan een stamdiameter van ongeveer 2 meter. Ze worden meer dan 1.000 jaar oud. Jonge bomen hebben een karakteristieke symmetrische vorm met over de hele stam takken. Oudere bomen hebben vaak enkel nog een kruin aan de top van de boom. Door de opvallende takken is deze boom in de 20e eeuw een echte modeboom geworden en is veel aangeplant. In elke buurt staat wel een Apenboom.

Maar na een aantal jaar past zo’n boom niet meer in iedere tuin. Slangendennen worden dan ook vaak gekapt als ze ouder worden of aangeboden op Marktplaats: gratis voor een goed huis. De vrijwilligers van het singelpark in Leiden willen deze oerbomen een plek geven in het Huigpark. Zo maken we in Leiden Noord een klein Oerbos van deze bijzondere bomen: het Araucaria asiel.

In het Araucaria asiel is plek voor 5-7 grote Apentreiters. In samenwerking met de gemeente Leiden zijn wij op zoek naar Araucaria’s voor het park. Mensen waarbij de Slangenden uit de kluiten is gegroeid en een goed huisje zoeken worden benaderd via Marktplaats, maar ook via deze asiel-link kunnen mensen zelf contact opnemen.

In het najaar van 2016 of voorjaar van 2017 komen wij met een gespecialiseerd bedrijf de bomen bij jou ophalen en planten ze in het Huigpark. Hier mogen ze uitgroeien tot echte woudreuzen of dinosnack.

monkey puzzle