Singelpark
×

21 november 2016: Cursus Exoten Onder Water


Cursus Exoten Onder Water

 Cursus (incl. excursie) Exoten onder Water in Leiden (gratis; voor iedereen boven 12 jaar)

 

 

De cursus is voor (vis)biologen maar ook voor amateurbiologen en belangstellenden met een passie voor stadswateren en diens bewoners. Iedereen die 5,5 uur de tijd wil nemen en actief mee wil doen aan:

 

  • Het theoriegedeelte,
  • Het praktijkgedeelte,
  • De excursie
  • En meedenken over de problematiek en kansen m.b.t. exoten in stadwateren is welkom.

In Leiden vinden we behalve inheemse vissoorten, zoals de brasem, zeelt en baars, steeds meer exotische bewoners: Amerikaanse rivierkreeften, grondels uit Oost-Europa en de wolhandkrab uit China. Het Project Vissenmonitoring van de KNNV afdeling Leiden, dat wordt uitgevoerd door Aaf Verkade en haar wijkgenoten, legt de focus de komende jaren op onderzoek naar het oprukken van deze ‘gasten’ in de grachten.

Bioloog Sanne Ploegaert van Stichting RAVON komt oude én nieuwe vrijwilligers en vissenmonitors op zondag 27 november in Buurtkamer De Meelbox, Looiersplein 5, Havenwijk-Zuid te Leiden bijspijkeren: ‘Hoe herken ik ze en wat betekent de invasie van deze soorten voor de Nederlandse onderwaterflora- en fauna?

  • Het theoriegedeelte in de middag (15.30-17.30u) bestaat o.a. uit een presentatie, oefenen met herkenningskaarten en discussiëren of de aanpak van exoten nodig is en zo ja, hoe.
  • Na het theoriegedeelte gaan we ‘s avonds – zaklampvissend vanaf de kades – op zoek naar exoten in Leiden (Havenwijk-Zuid).
  • Er zijn échte, levende exoten aanwezig, die we leren determineren in aquaria.
  • We leren de dieren op te sporen, te determineren en kunnen ze misschien zelfs vangen voor verder onderzoek.

Het is dus geen lezing maar een cursus. De opgedane kennis kan ons ook helpen in het Singelpark. Deelname is gratis maar beperkt, dankzij een voucher van Groen en Doen.

Iedereen is welkom, jong en oud (minimumleeftijd: 12 jaar). Je kunt je aanmelden via de kalender van Onder Water in Leiden.