Singelpark
×

20 mei 2016: De Toekomst van het Verleden


De Toekomst van het Verleden

Op 19 mei vindt in Leiden een bijzondere bijeenkomst plaats. De Vrienden van het Singelpark (Vrienden) en de Historische Vereniging Oud Leiden (HVOL) verzorgen elk de helft van een duo-presentatie. De meer dan honderd aanwezigen krijgen een toelichting vanuit twee gezichtspunten over het verleden, heden en de toekomst van het Singelpark. Locatie is gebouw Nieuwe Energie (Leiden) waar verleden, heden en toekomst ook al samenkomen.

Jeroen Maters (Vrienden) toont een groot aantal nieuwe plannen, plannen om het Singelpark leuker, mooier en boeiender te maken. Veel van die ideeën zijn de afgelopen jaren verzameld door een groot aantal mensen in binnen- en buitenland. Ze kunnen een aanwinst zijn voor het Singelpark. Nog wekelijks komen er leuke en verrassende nieuwe plannen op tafel, ingebracht door Vrienden of vrijwilligers.

fontein_plantsoen_1900.jpg

Bij elk leuk plan krijgt de zaal een toelichting van Piet de Baar (HVOL) die laat zien dat die leuke plannen al lang geleden bestonden of zelfs gerealiseerd zijn (geweest). Als zo’n plan ooit tot een werkelijk project en gebouw leidde, dan zijn de sporen vaak nog te zien. Dat het project niet meer bestaat zegt niet dat het een slecht plan was; soms ontbrak het aan geld of moesten de prioriteiten anders gesteld worden. Geen reden om een herhaald plan niet serieus te nemen.

Daar ligt dan ook meteen de sterkte van de samenwerking tussen de HVOL, de Vrienden en de andere partijen die onze stad rijk is. Belangen kunnen worden afgewogen, hetgeen blijkt tijdens de afsluitende vragenronde. Naast complimenten worden er ook twijfels en bezwaren geuit, die door andere toehoorders dan toch weer anders worden gezien.

Om dat nog eens te benadrukken krijgen alle aanwezigen de kans om op zes voorstellen geld in te zetten. De limiet is €15.000, het minimum is €5.000. Er mag maar op één of maximaal twee voorstellen worden ingezet.

jan_van_houtkade_zoeterwoudsesingel_1750.jpg

Ter afsluiting van de avond worden de resultaten geteld en bekendgemaakt:

  1. Muurtoren € 475.000 – herbouw van de verloren muurtoren Bourgondië (naast Oostenrijk) met een deel van de stadsmuur
  2. Kiosk € 345.000 – bouw van vier-zes kiosken in de parkdelen van het Singelpark voor de verkoop / verhuur van drankjes, kranten, ligstoelen, ballen
  3. Speeltuig € 275.000 – een supergroot, opvallend speeltoestel voor kinderen en jeugd
  4. Muziektent € 135.000 – herbouw of nieuwbouw van de muziektent in het Plantsoen (niet een volledig Musis Sacrum, maar alleen de muziekkoepel of muziekkiosk)
  5. Zwembad € 130.000 – om in een afgescheiden deel van de singel te kunnen zwemmen
  6. IJsbaan € 20.000 – een met LEDs verlichte ijsbaan in de singel

Van de bijeenkomst is een foto-rapportage beschikbaar op FlickR.

Piet de Baar, die onverwacht voor Cor Smit in moest vallen, is een bij velen bekende stadshistoricus en Jeroen Maters is de dromer van het Singelpark en onder meer oprichter van de Vrienden van het Singelpark.