Singelpark
×

20 mei 2013: Tientallen Leidenaren brengen bomen en planten voor Singelpark


Tientallen Leidenaren brengen bomen en planten voor Singelpark

Tientallen Leidenaren kwamen zaterdagochtend 18 mei naar de Singelpark Kweektuin om de eerste  bomen en vaste planten te doneren voor het Singelpark. Na één dag staan er nu al meer dan honderd. Van vijfentwintig kastanjebomen tot een mooie orchidee, van vijf vijgenbomen tot een aardbeienplantje. Alle gulle gevers: hartelijk bedankt!

Sommige schenkers hadden een mooi verhaal bij hun donatie. Zo kwam iemand met een reuzebamboe aan. ‘Mijn vader heeft die ooit uit de Chinese Tuin gegapt. Het leek me gepast om die nu weer terug te brengen naar de singels, voor een mooie plek in het Singelpark.’ Een mevrouw had twee loten van haar favoriete walnotenboom meegenomen die naast haar huisje in Frankrijk staat. En een vrijwilliger van een welzijnsorganisatie nam 25 kastanjes mee die een voormalig medewerker ooit achter hun pand had gepland met de bedoeling deze te gaan verkopen. De voorzitter van de Bomenbond Rijnland nam de “Harry Schoch Es” mee, genoemd naar de voormalige voorzitter van de bond, als blijk van dank voor 17 jaar voorzitterschap.

Alle bomen en vaste planten -met hun verhalen- worden geregistreerd, zodat onder andere de ontwerpers straks een complete lijst hebben op basis waarvan ze beplantingsplannen kunnen maken. De bedoeling is dat bezoekers van het Singelpark een aantal van de meest opmerkelijke verhalen straks bij de betreffende bomen of vaste planten kunnen lezen of horen als de planten eenmaal een definitieve plek aan de Leidse singels hebben gekregen.

Voorlopig kun je elke zaterdagochtend van 10 tot 12.00 uur (stekjes van) bomen en vaste planten komen brengen. We hebben dan ook onze werkdag, waarbij we verder gaan met de inrichting van de kweektuin (bomen en planten planten, plantenvakken maken, paden aanleggen, terras aanleggen, beregeningssysteem aanleggen etc.). Ook daarbij kunnen we elke hulp goed gebruiken! Meer info via kweektuin.singelpark@gmail.com.

Hier een leuk verslag van het Leidsch Dagblad.

Hieronder een videoreportage die Davied van Berlo van de eerste plantenbrengochtend maakte.